Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd. Arkivbild: Hannes Ojensa.
Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd. Arkivbild: Hannes Ojensa.

Förtroendekrisen på miljöförvaltningen oroar politiker

Förtroendekrisen mellan ledningen och anställda på miljöförvaltningen riskerar att gå ut över stadens miljöarbete. Därför måste en lösning komma snabbt, menar Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd. – Det här är allvarligt och något som miljönämnden måste ta tag i.

ANNONS
|

Miljökommunalråd Ulf Kamne (MP), är bekymrad över resultatet i utredningen om orsakerna till personalflykten från miljöförvaltningen som släpptes på tisdagen.

– Den visar att situationen varit så allvarlig som jag var rädd för. Det handlar till stor del om hur de anställda mår, men det är också en fråga för hur förvaltningen utför sitt arbete. Risken är att en sån här förtroendebrist och arbetsmiljöproblem leder till att förvaltningens förmåga att utföra sitt uppdrag minskas, säger han.

Förvaltningens styrs från miljö- och klimatnämnden, därför vill Kamne inte uttala sig om eventuella åtgärder. Kommunstyrelsen följer dock utvecklingen och Kamne menar att en lösning måste till inom kort och påpekar att utredningen visar att politikerna tar medarbetarnas oro på allvar.

ANNONS

Ska leda miljöarbetet

Han påpekar också att avdelningen stadsmiljö har ett viktigt uppdrag för att miljöarbetet i staden inte ska tappa fart.

– De jobbar med att förbättra både miljön i Göteborg och att minska miljöbelastningen från göteborgarna. Därför behöver de ha all den kompetens som krävs för att kunna leda miljöarbetet i Göteborg.

Ledningen har dock fortsatt förtroende från miljö- och klimatnämnden.

Axel Darvik (L), vice ordförande, menar att de genomförda förändringarna av organisationen var viktiga för att förvaltningen ska kunna presentera fler mätbara resultat, men han menar också att det är viktigt att säkerställa att personalflykten inte går ut över förvaltningens uppdrag.

– Det är klart att det finns en viss oro. Det var rätt beslut att genomföra förändringen, men det finns brister i hur kommunikationen har fungerat. Jag kommer följa utvecklingen noga för det är viktigt att man kan visa att man har lyckats med detta nu, säger han.

"Har skickat dubbla budskap"

Darvik menar också att även den rödgröna ledningen i nämnden bär viss del av ansvaret till att kommunikationen inte har fungerat.

– De har skickat dubbla budskap och det bidrar också till den här otydligheten. Från alliansens sida har vi varit tydliga med att vi förväntar oss mer av förvaltningen. Till slut insåg också de rödgröna att leveransen inte var hållbar, men samtidigt hejade man också på eftersom man ville visa på positiva resultat i sina miljömål.

ANNONS

Men det håller inte nämndens ordförande Michael Törnqvist (MP) med om.

– Jag känner inte igen det. Vår ambition har absolut varit att vara tydliga för det är då man får ut effekt av verksamheten, säger han.

ANNONS