Första simtaget i nya älvbassängen

ANNONS
|

- Fy vad kallt, säger Stella Tengsand när hon graciöst har hoppat ner i Frihamnens nya pool.

Hon är konstsimmerska i SIK Göteborg och får äran att testa poolen före allmänheten. Hon gör några häpnadsväckande konster i det turkosglittrande vattnet och flämtar mellan dyken. Poolen ska vara 23 grader egentligen men är bara 18 grader än så länge. Det är svårt att andas riktigt bra när det är så kallt men bassängen verkar vara till belåtenhet.

- Den är riktigt fin. Hit kommer jag nog tillbaka. Men då får de sätta på värmen, säger hon och häver sig upp.

Fortfarande saknas bland annat badstege.

ANNONS

Exakt när poolen öppnar för allmänheten är fortfarande inte klart. I går var poolen vattenfylld men det återstod ännu jobb. Tidigare i veckan berättade GP att det med största sannolikhet blir bad nästa vecka.

- Vi har ju aldrig byggt en pool i vattnet innan, så det dyker upp lite småpill hela tiden. Men vi jobbar för att kunna öppna så snart som möjligt, säger Jessica Segerlund som är processledare på Älvstranden utveckling AB.

Någon dag vågar hon inte gissa på utan hon lovar att gå ut med information så fort det är klart för bad.

- Det bästa är att följa vår Facebooksida som heter Jubileumsparken, där finns alltid aktuell information. Har man inte Facebook finns informationen på alvstaden.se, säger hon.

Tanken var från början att bassängen skulle ha varit plats redan i juli, men det dåliga vädret med hårda vindar hindrade ditforslingen av själva poolen som alltså ligger i själva Göta älv, vid det som kallas Jubileumsparken.

- Nu hoppas vi att det blir en varm augusti. Det kan inte bli sämre än det har varit i alla fall, säger Jessica Segerlund.

Poolen är det senaste tillskottet till Frihamnens bad Allmänna badet. Där finns sedan tidigare bastu, sandstrand och lekpark med vatten.

ANNONS

- Många vill bada mitt i stan, det har varit ett tydligt önskemål från göteborgarna inför jubileumsåret 2021. Nu har vi tagit de första stegen dit, säger Jessica Segerlund.

För konstsimmarklubben kan poolen bli en tänkbar uppvisningsarena framöver.

- Absolut. Vi har haft uppvisningar i Avalonpoolen och på Hagabadet tidigare. Här är ju jättefint, säger tränaren Clara Goksör.

Läs också: Snart kan du ta ett dopp i älven

Fakta: Aktuella badtemperaturer 6 aug

Havsbad: Askimsbadet, 18, Hovåsbadet, 19, Lillebybadet, 16, Näset, 18, Smithska Udden, 19, Stora Amundön, 18.

Badsjöar: Bergsjön, 19, Delsjöbadet, 17, Härlanda Tjärn, 20, Surtesjön, 19.

Uppgifterna kommer från www.badplatsappen.se. Där finns också en app att ladda ner för alla badsugna.

ANNONS