Olika svenska förband under övningar 2017. ARKIVBILD: TT
Olika svenska förband under övningar 2017. ARKIVBILD: TT

Försiktigt positivt bland militärerna om extra försvarspengar

ANNONS
|

Vid amfibieregementet ute på Käringberget i Göteborg är förberedelserna igång sedan i mars. Nästa vecka reser en styrka mot Nederländerna för att fortsätta mot Somalias kust. I går samlades delar av gruppen till en pressträff för att informera om sitt uppdrag. Den svenska gruppen på 35 personer kommer att utgå från ett nederländskt militärfartyg för att patrullera kustvattnen utanför Somalia.

Där ska de säkra att FN:s och andra organisationers hjälpsändningar kommer fram till rätt mottagare. Några timmar tidigare kom beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist att 8,1 miljarder extra kommer att satsas på försvaret fram till år 2020. Bland de pengarna ska en del avsättas till ledningssystem för marinen, mer materiel, personal och underhåll.

ANNONS

– Det är jättebra att det kommer mer pengar. Vi behöver fler resurser och det gör också alla andra delar av försvaret. Vad som behövs specifikt har jag svårt att uttala mig om. Som soldat tillhör jag ju pisksnärten av organisationen, säger Tommy Matsvik som är soldat på bordningstroppen och kommer att åka med på uppdraget som startar nästa vecka.

"Behövs alltid mer pengar till försvaret"

En bit bort står major Thomas Olsson, som kommer att leda uppdraget på plats.

– Det är alltid bra med pengar till försvar och vi behöver materiell. På mitt kompani här i Göteborg är vi väl tillgodosedda med nyutrustade fartyg. Men det behövs alltid mer materiell runt om i försvaret, säger Thomas Olsson.

Anders Olovsson är marintaktisk chef och leder uppdraget från Sverige. Han är positiv till de 8,1 miljarderna, men vill vänta med att kommentera nyheten i detalj.

– Det är jättebra, men svårt att svara på konkret vad som kommer att hända, och exakt vad som behövs. Mitt uppdrag är att vi kan patrullera här i Sverige kontinuerligt och det kan vi i dag. Jag kan för lite om hur budgeten ska användas än så länge för att kunna säga något konkret, och politiken är inte min del, säger han.

ANNONS

"Jag skulle vilja se marinförband"

I den nya försvarsbudgeten lovas marinen bland annat pengar till ledningssystem, ammunition och utökad personal. Från den lokala politikens håll är beskedet om de extra miljarderna till försvaret positivt både från Socialdemokraterna och Moderaterna.

Ann-Sofie Hermansson (S) är kommunalråd och kommunstyrelsen ordförande i Göteborgs kommun.

– Det är bra att vi har fått en bred och relativt långsiktig uppgörelse om försvaret. Att vi kan uppvisa enighet är en viktig signal med tanke på de konflikter och oroligheter som finns i vårt närområde, säger hon.

Jonas Ransgård, (M) kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, välkomnar också uppgörelsen men efterlyser specifika satsningar för att skydda Göteborgs hamn.

– Jag tycker det är bra att man kommit överens om anslagsökning och jag tror inte det hade hänt om Centerpartiet och Moderaterna hade lämna förhandlingsbordet. Men för Göteborgs del innebär detta egentligen ingenting särskilt och det är synd. Vi måste i högre grad diskutera hur skyddet av Göteborgs hamn kan utvecklas. Lite slarvigt uttryckt kan man säga att om hamnen inte kan hållas öppen, kan vi inte försvara oss någon annanstans heller. Jag skulle vilja se marinförband med minsvepningsförmåga på Västkusten, säger han.

Fakta: Så ser nya försvarssatsningen ut

Totalt ska 8,1 miljarder kronor extra satsas på försvaret fram till år 2020. Av dem ska 6,8 miljarder kronor gå till det militära försvaret medan 1,3 miljarder kronor avsätts till det civila försvaret.

Pengarna ska bland annat användas till:

Fler militära övningar, ammunition, materiell och underhåll.

Nya lastbilar, terrängfordon och specialfordon.

Fler platser inom officersutbildningar, fler som genomför värnplikten och fler tjänstgörande soldater, sjömän och befäl.

Ett nytt luftvärnssystem.

ANNONS