Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Förseningar i trafiken efter brandlarm

Snabbtåget mot Stockholm skulle precis lämna Göteborgs central. Då gick brandlarmet och passagerarna tvingades utrymma.
Nu flaggar Trafikverket för fler förseningar mot Stockholm.
Tipsa!
Vet du mer? - Kontakta oss

Vid 08.43 larmades räddningstjänsten i Göteborg om en brand på ett tåg på Göteborgs centralstation. Det rörde sig om ett snabbtåg mot Stockholm, ett X2000.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trafikverket bekräftade att tåget evakuerats. Räddningstjänst och polis kallades till platsen.

– Det är en förare som har ringt in eftersom brandlarmet gick på tåget. Han uppgav att han sett rökutveckling, säger Joanna Ljunggren på Trafikverkets pressjour.

Spåret stängdes av när räddningstjänst kom till platsen, och Trafikverket bedömde att tåget skulle komma att bli omkring 60 minuter försenat. Den ursprungliga planen var att byta ut tåget mot ett nytt, som skulle avgå vid 9.30. Prognosen kom senare att ändras till 09.45.

Vid 9.50-tiden var avspärrningarna hävda och trafiken igång igen.

– Strömmen är igång och trafiken rullar. Det kommer bli en del följdförseningar under förmiddagen, säger Sara Lindström på Trafikverkets pressjour.

"Många blev oroliga"

Dimce Storm var ombord på tåget. Han berättar att passagerarna knappt hann stiga ombord innan lokföraren meddelade att tåget behövde utrymmas.

– Det hade tydligen börjat brinna i lokdelen, i elektroniken där. Alla passagerare blev tvungna att kliva av, säger han.

Hur var känslorna på perrongen?

– Alla var samlade när vi gick av, det var organiserat och så och det slog inga eldslågor ur loket. Men det var tillräckligt för att många skulle bli oroliga, säger Dimce Storm.

Räddningstjänsten meddelar att de inte kunde hitta någon brand på tåget. Istället ska något elektroniskt föremål i loket ha överhettats, vilket orsakade brandlukten.

Mest läst