Försenad julklapp blev årets först födda i Göteborg

00.59 på nyårsnatten – drygt en vecka efter beräknat datum – föddes den första bebisen i Göteborg 2018.
– Vi trodde att det skulle bli en julklapp men det blev en nyårsraket, säger mamman Sofia Niering.

ANNONS
|

Astrid eller Edda kommer hon troligen att heta, flickan som blev först ut i Göteborg på den här sidan årsskiftet. Hon mäter 50 centimeter, väger 3155 gram och mår enligt mamma Sofia Niering jättebra – men egentligen var hon planerad att anlända redan den 23 december.

– Vi trodde att det skulle bli en julklapp men det blev en nyårsraket, säger Sofia Niering.

Hon berättar att hon åkte in till Östra sjukhuset för en undersökning under nyårsafton och att det därefter gick fort.

– Jag träffade en läkare klockan åtta som bestämde att jag skulle sättas igång. Men det behövdes aldrig. När man undersökte mig igen vid tiotiden hade det redan satt igång. Från att de först undersökte mig tog det fem timmar tills det var helt klart, säger hon.

ANNONS

Hur känns det att din dotter blev först 2018?

– Nu känns det jättebra. Men om du hade frågat mig den 23 december hade jag gärna fått ut henne då. Men det blev jättebra det här. Hon kommer att vara först med allt, säger Sofia Niering.

Fick champagneflaska

Under förlossningen var hon medveten om tidpunkten och skojade med barnmorskan om att hon skulle sikta mot att bli först i Sverige 2018.

– Jag frågade henne fem över tolv om hon skulle kunna säga till när det första barnet fötts. När det var klart frågade jag hur det hade gått. Då sa de att vi var först. Det var lite roligt. Vi skojade med personalen om vi kanske kunde få ett extra fint VIP-rum med champagne.

Efter en stund kom personalen också in med en flaska champagne – allt enligt en tradition på sjukhuset, berättar Sofia Niering.

– Familjen som var först förra året bjuder nästa års föräldrar på en flaska champagne. Det var jätteroligt. Vi fick med en hälsning också. Det stod "Välkommen till världen och förstaklubben", säger hon och vill också passa på att berömma barnmorskan Maria Hultqvist.

– Nu när man pratar om att det är stressigt på BB så hade vi jättetur. Hon kunde vara hos oss under hela förlossningen. Hon var en fantastisk hjälp och coach. Hon ska verkligen ha allt beröm.

ANNONS

Bebisen är nummer tre i syskonskaran som annars består av storebror William, 6 år och storasyster Hilma, 4 år. Pappa heter Karl Ekström. De hoppas få ta med nytillskottet hem till Rävlanda under tisdagen.

– De håller koll på mitt blodtryck här. Men jag mår bra. Vi längtar hem till syskonen hemma, säger Sofia Niering.

ANNONS