Förbjudet att sälja chiapudding

Nästan ingen av de som säljer den trendiga puddingen tycks veta att det är förbjudet inom EU.

ANNONS
|

Chiapudding är numera inte ovanligt på caféer, framförallt som frukost. Det marknadsförs som ett trendigthälsoalternativ och tillreds genom att chiafrön blötläggs över natteni till exempel kokosmjölk och smaksätts med bland annat vaniljpulver. Chiafrön får säljas i vissa former, som torrvara eller till exempeli bröd, müsli och juice.I de livsmedel där det är tillåtet är mängden chiafrön begränsad. Chiapudding får man göra själv hemma, men det är däremotförbjudet att sälja. Det regleras ien EU-förordning som säger att nya livsmedel måste godkännas innan de förs ut på marknaden. Företag måste själva ansöka om det hos Livsmedelsverket i Sverige.

– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

ANNONS

Ett nytt livsmedel enligtförordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Det är datumet som reglerna trädde i kraft och bakgrunden till förordningen var krisen kring galna ko-sjukan. Chiafrön räknas inte somhälsofarliga men skulle kunna orsaka allergi om de konsumeras i för stora mängder.

Orättvist att bara vissa åker dit

När GP besökerelva caféer i centrala Göteborg säljerfyra av dem chiapudding. En av dessa är den stora kedjan Espresso House. En annan stor kedja, Starbucks, sålde inte chiapudding på just det café som GP besökte. Men personalen berättade att andra Starbucks i Sverige ofta gör det. Bara ettav caféerna som sålde puddingen sa sig känna till förbudet. Det varTogogo på Centralstationen, somkommer behövasluta sälja sin chiapudding. Nyligen beslutade Miljöförvaltningen om ett säljförbud, med hänvisning till EU-lagstiftningen.

– Det är himla synd för den säljer väldigt bra. Vi visste inte att det var förbjudet, säger Elin Niklasson, som är restaurangchef på Togogo Centralstationen.

Miljöförvaltningen gjorde en kontroll efter att ha fått ett tips från en av caféets konkurrenter, som själva hade blivit belagda med förbud. Elin Niklasson tycker att det är orättvist att bara några blir kontrollerade, när så många caféer i staden säljer chiapudding.

– Antingen borde det gälla för alla eller så får man låta det vara, säger Elin Niklasson.

ANNONS

Söker inte aktivt efter chiapudding

Ansvaret för att lagstiftningen följs ligger hos kommunerna. Miljöförvaltningen i Göteborg har omkring 30 inspektörer som ska göra kontroller hos ungefär 4 700 verksamheter. De delas in i olika riskklasser som avgör hur ofta kontrollerna görs. Det varierar från en kontroll vartannat år till sju-åttagånger om året. Daniel Eek är avdelningschef för livsmedelskontrollen och säger att det är företagens egna skyldighet att ta reda på vilken lagstiftning som gäller.

– Om du åker fast för fortkörning i trafiken kan du inte skylla på att du inte kände till reglerna. Det är samma sak här, säger han.

Miljöförvaltningen har utfärdat en handfull förbud mot att sälja chiapudding i Göteborg. Det är ingenting som man aktivt söker efter, men inte kan blunda för om det påträffas. Särskilt inte om någon gör en anmälan.

Är det inte orättvist att bara vissa åker dit?

– Vi måste gå efter de risker som är störst och det är inte chiafrön. Då får man fråga sig om det är samhällsekonomiskt vettigt, säger Daniel Eek.

ANNONS