Få skolavslutningar firas i kyrkan

Skolavslutningarna i Göteborgsområdet firas i gymnastiksalar, på skolgårdar och i aulor. Av 58 skolor som GP ringde upp firar bara sju i kyrkan.

ANNONS
|

Igår berättade GP om upprörda föräldrar i Hudene i Herrljunga kommun som arrangerar egen skolavslutning i kyrkan, efter att skolan valt att flytta sin avslutning till en annan lokal. Men i Göteborgsområdet är kyrkavslutningar i mångt och mycket en icke-fråga, visar GP:s rundringning.

– Lever den frågan kvar än? undrar Daniel Magnusson, rektor i Lilla Edet, förvånat när GP ringer.

Av de 58 skolor i Göteborgs kranskommuner som GP ringde i går uppgav bara sju att de kommer fira årets sommaravslutning i en kyrka. En av dem är Ellös skola.

–Av tradition är vi i Hälleviksstrands kyrka. Det är en fin och bra lokal, säger skolans rektor Britt-Marie Andrén Karlsson.

ANNONS

Skolan hör till de få skolor som fortfarande firar skolavslutningen i kyrkan. De sjunger psalmen Den blomstertid nu kommer, men mer kyrkligt än så är det inte.

–Det är ingen präst som medverkar och ingen annan personal från kyrkan och vi har ett helt eget program, säger Britt-Marie Andrén Karlsson.

Hon berättar att det finns ett asylboende i närheten och många barn på skolan har en annan religion än kristendomen.

–Men vi går ut tydligt och förklarar läget och det är inga problem. Alla barnen kom förra året.

De allra flesta skolor som GP kontaktar har "sedan länge" hållit skolavslutningen i egen regi på skolan. På de skolorna beskriver man också att det i princip inte har förekommit några diskussioner alls om att det borde gå till på något annat sätt.

"Inte en millimeter", "Ingen het politisk fråga" och "det är inget samtal vi haft i rektorsgruppen" är några citat från skolledare och administratörer GP pratat med.

David Johansson, rektor på Stenkulan i Lerum, säger att det nog skulle bli diskussion – om man valde att flytta avslutningen från skolans gymnastikhall.

–Det är väldigt traditionsbundet här, säger han.

Några skolor har valt att lämna kyrkorummet under senare år. Det har skett av olika skäl och mött skiftande reaktioner.

ANNONS

På Skärhamns skola flyttade man när sjätteklasserna försvann och man ville slå ihop det som varit två avslutningstillfällen. Då rymdes firandet inte längre i kyrkan.

På Rävlandaskolan flyttades firandet för 15 år sedan. De många uppträdandena gör idrottshallen till en lämpligare lokal.

På Härrydaskolan firar man i år för tredje året utanför kyrkan och samlar numera alla på en enda avslutning. Skoladministratör Pia Pettersson berättar att man redan för fyra år sedan hade tänkt vara i skolan men backade när avgångselever som siktat in sig på att vara i kyrkan protesterade.

–Det var det första året. Men efter det har det inte varit några som helst diskussioner, berättar hon.

Daniel Magnusson, rektor i Lilla Edet, säger att det förekom en del diskussioner när förslaget till ändring av skollagen kom 2010, där det slogs fast att religiösa inslag inte får förekomma i undervisningen.

– Men sedan dess har det inte varit någon diskussion, säger han.

Enligt Skolinspektionen är avslutningar i kyrkan tillåtna, men tonvikten bör då ligga på den gemensamma samvaron och inte på religiösa traditioner. Präster får medverka så länge de inte ägnar sig åt att predika.

På Kärna skola i Kungälvs kommun, där Malin Gavin är rektor, firar man skolavslutningen i kyrkan. Även prästen är med.

ANNONS

–Men han har sina restriktioner och får inte prata sin grej, säger Malin Gavin.

Fakta: Religionen i skolan

Skolverkets juridiska vägledning om skolans verksamhet i religiösa lokaler:

Det får inte förekomma religiösa inslag i utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor. I fristående skolor med konfessionell inriktning får det förekomma religiösa inslag i utbildningen men inte i undervisningen.

Besök i religiösa lokaler får förekomma inom ramen för religionsundervisningen. Religiösa högtider ska behandlas i grundskolans undervisning.

Lämpligheten i att hålla avslutning eller samling i samband med en religiös högtid i en religiös lokal bör alltid noga övervägas. Skolan ska utforma sådana samlingar så att alla elever kan delta.

Samling kan ske i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse.

ANNONS