Färre skjutningar i Göteborg - men oroligt i söder

ANNONS
|

Fram till i fredags hade polismyndigheten inregistrerat 14 skottlossningar i offentliga miljö i distriktet, bekräftade genom stabila vittnen, kulhål, hylsor eller andra ammunitionsrester.

Det är en jämförelsevis låg summa.

Åtminstone i förhållande till 42 (motsvarande datum 2013), 47 (2014), 20 (2015) och 26 (2016).

- Det där siffrorna beskriver väl den känsla av ett visst lugn som vi har just nu, förklarar polischef Erik Nord.

En av de dödliga skjutningarna sticker dock ut.

Det är idag exakt fyra månader en 27-årig lärarvikarie och fotbollstränare sköts ihjäl, mitt i morgonrusningen och inför flera av sina elever, vid Lövgärdets Centrum.

ANNONS

- Vi arbetar på med samma styrka som i våras. Det finns mycket kvar att titta på i det här ärendet. Vi har en inriktning, en motivbild, som vi följer, säger förundersökningsledaren Annika Johansson.

Udda fall

Det är ett udda fall, sett ur två olika perspektiv:

• För det första har det inte med aktuella gängkonflikter att göra, eftersom offret inte hade kopplingar till organiserad brottslighet.

Hypotesen är snarare att det rört sig om en hämnd för någonting helt annat.

• För det andra ägde dådet inte rum i de södra delarna av kommunen. Det är annars där det numera händer.

Sju av årets skottlossningar – alltså hälften av de totalt 14 – har inträffat i bostadsområdena Grevegården, Skattegården och Guldringen i Tynnered och runt Frölunda Torg.

Resultatet hittills:

Två döda, båda var eller hade varit involverade i väpnade strider mellan kriminella konstellationer i västerort. Dessutom, tre allvarligt skadade.

Senaste incidenten utspelades förra helgen på Björkhöjdgatan, där en 19-årig man sköts i överkroppen och tre andra misshandlades med tillhyggen.

Polisen har en hyfsad bild över sammanhangen och vilka individer som innehar huvudrollerna.

- Om det i resten av Göteborg ser ganska bra ut för oss, så är vi synnerligen oroliga över utvecklingen i syd. Enligt min bedömningen är vi skapligt nära ett större genombrott i de här utredningarna. Fast det är en sak att veta, en annan sak att bevisa, betonar Erik Nord.

ANNONS

Planerar ni en så kallad särskild insats i Frölunda och Tynnered?

- Vi har stärkt områdespolisen på Hisingen och i nordost och det har gett utdelning. Bemanningen i syd är i dagsläget inte tillräcklig, men vi har ändå valt att inte omfördela. Vi kalkylerar med ett tillskott på ungefär 90 poliser från 2020 och det är resurser som vi behöver.

2020, det känns ju väldigt avlägset?

- Att börja stuva om i den fasta bemanningen är svårt. Det är däremot fullt möjligt att vi emellanåt riktar om folk till syd, tills vi får upp den fasta bemanningen där, svarar Nord.

Inte ett skott avlossat i tidigare krisstämplade Biskopsgården i år, hur tolkar du det?

- Att vår satsning på lokalpolisen fungerat. Samtidigt har vi haft framgångar i rättegångarna efter Vår Krog & Bar, dödsskjutningen utanför Sjumilahallen och Juldagsmordet. Det har antagligen kylt ner känslorna.

Erik Nord konstaterar även att många ledande kriminella för närvarande sitter i fängelse, flytt landet eller själv fallit offer i striderna.

- Vi har också prioriterat personer med våldspotential i pågående vapen- och narkotikaärenden.

Han vill generellt vara försiktigt i sina uttalanden:

- Ja, sitter jag här och säger att det går åt rätt håll, så blossar det kanske upp igen. Det är den verklighet vi lever i.

ANNONS
ANNONS