Färjetrafiken hotas av strejk

Nästa vecka kan skärgårdstrafiken i Stockholm och Göteborg drabbas av strejk. Det om inte arbetsgivaren och facket kan enas om ett nytt avtal.

ANNONS
|

Det är sjöbefälsföreningen som ställer krav som arbetsgivarorganisationen Almega inte accepterar. Kraven skulle, enligt Almega, innebära kostnadsökningar på mer än 10 procent, vilket kan jämföras med det "märke" som etablerats av parterna inom industrin på 2,2 procent.

– Det är faktiskt lite magstarkt av Sjöbefälsföreningen att strejka för krav som ligger fem gånger högre än märket. Det är dessutom en välavlönad yrkesgrupp som tjänar cirka 40 000 i månaden och arbetar 36 timmars vecka, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen i ett pressmeddelande.

Det påståendena avvisas dock av Sjöbefälsföreningen i Göteborg.

– Jag vet inte vad Almega syftar på. Vår ingångslön är 33 000 och efter 15 år i tjänsten kommer vi upp i runt 38 000. Det vi vänder oss emot är att arbetsgivaren vill införa individuella lönesättningar, vilket vi tror kommer att försämra vår löneutveckling i stort, säger Bengt Gollungberg, fackordförande på Styrsöbolaget.

ANNONS

Sjöbefälsföreningen förklarar vidare i ett pressmeddelande strejkvarslet så här:

"Bakgrunden till varslet är att Sjöbefälsföreningen vill ha ett avtal med lika villkor i skärgårdstrafiken, istället för tre olika avtal som det är idag. Vidare vill SBF ha ett rättvist lönesystem med tarifflöner, som innebär att lönen räknas upp enligt en tariff beroende på hur många år du har jobbat. Arbetsgivarna vill istället ha en individuell lönesättning, vilket SBF menar inte fungerar i skärgårdstrafiken."

Om parterna inte kommer överens startar strejken vid midnatt natten till tisdag.

Här framgår vilka fartyg som kommer att stanna i hamn.

ANNONS