Bild: TT
Bild: TT

Fängslad i Rumänien – nu vill göteborgaren hem

Mannen är dömd att sitta två och ett halvt år i rumänskt fängelse, men sex månader in i straffet vädjar han nu att få avtjäna straffet i Sverige. "Vi har massa insekter och råttor i rummet vi sover i", skriver mannen i sin ansökan till Justitiedepartementet.

ANNONS
|

Mannen som är i 25-års åldernhar bott i Rumänien i cirka tre år och flyttade dit för att studera till läkare. Men under studierna gjorde han sig skyldig till brott och dömdes till två och ett halvt års fängelse för narkotikabrott.

"Det finns dagar då jag inte får någon mat" skriver läkarstudenten i sin ansökan om förflyttning.

"Insekter och råttor"

Han skriver att han blivit sjuk och att han inte får den vård som han behöver.

"Vi har insekter och råttor i rummet vi sover i", skriver han i ansökan.

Mannen hävdar att han inte sett sin familj sedan han dömdes.

Vill studera klart i Sverige

Syftet med möjligheten till att överföra ett fängelsestraff från ett land till ett annat är främst att underlätta den dömdes återanpassning i det land han eller hon kommer att vistas i efter frisläppandet.

ANNONS

Läkarstudenten har ansökt om att få fortsätta sina studier vid ett svenskt universitet och har varit i kontakt med så väl det rumänska universitetet som det påtänkta svenska för att efter avtjänat straff kunna ta upp studierna hemmavid.

Den unge mannens pappa säger till GP att de önskar att sonen får avtjäna resterande straff i Sverige.

– Vi har kontakt med honom nästan varje dag och han saknar sin familj. Vi vill såklart att han ska vara närmre så att vi lättare kan besöka honom, säger han.

Ansökan är ännu inte färdigbehandlad av Justitiedepartementet.

ANNONS