Experter om SD-avslöjandet: Tyder på osund partikultur

Både yttrandefrihetsexperten Nils Funcke och statsvetaren Marie Demker tycker att SD-protokollet är anmärkningsvärt. – Om man beter sig så här inom partiet indikerar det hur man skulle kunna agera inom kommunen, säger Nils Funcke.

ANNONS
|

Att efterforska källor inom partier är dock inte olagligt, som det skulle vara om man exempelvis gjorde det inom en myndighet eller kommunal förvaltning.

– Det här blir i slutändan en etisk fråga. Det är partikollegor som klöser ögonen ur varandra och tyder på en osund partikultur, säger Nils Funcke och tillägger:

– Partipiskan viner såklart inom alla partier. Men här ser man det svart på vitt och på ett extra oförblommat sätt, säger Nils Funcke.

LÄS OCKSÅ: SD-toppens order: Hitta och straffa GP:s källor

Statsvetare: "Reaktionen i andra partier brukar vara annorlunda"

En annan som reagerar på formuleringarna i protokollet är statsvetaren Marie Demker på Göteborgs Universitet, som bland annat forskat kring Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska partier i Europa.

ANNONS

– Det här tyder på en repressiv partikultur. Det är givetvis inget parti som tycker om läckor som skadar partiet. Men reaktionen i de flesta andra partier brukar vara annorlunda. Där skulle det snarare bli en diskussion om missnöjets grunder. Partisekreterarna skulle få i uppdrag att jobba mer med frågorna och se det som ett tecken på att något inte är bra, säger Marie Demker.

Enligt henne är en grundprincip för fungerande partier att de tar tillvara alla medlemmars åsikter och har en öppenhet mot media.

– Det blir svårt att tänka sig att ett parti som reagerar så här på läckor kan fungera bra, säger Marie Demker.

För mediekritisk politik

Hon lyfter bland annat upp den mediepolitik som Sverigedemokraterna gett uttryck för genom åren. Exempelvis har riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) uttryckt i sociala medier att partiet "i sinom tid" ska stoppa media och att "svensk media måste ersättas med något sunt".

Numera uteslutna riksdagsledamoten Anna Hagwall har även motionerat för att presstödet borde slopas med motiveringen att enskilda familjer eller etniska grupper inte ska få kontrollera för stor del av media.

– SD och liknande partier i Europa vill ha en mediepolitik som går ut på att medierna ska säga de saker som partiet tycker är bra. Och lyfter gärna fram påståenden om att den fria debatten i grund och botten bara är propaganda, ofta vänstervriden eller vänsterliberal. Och det ser vi även i Sverigedemokraternas partiprogram och i hur ledande sverigedemokrater agerar, säger Marie Demker på Göteborgs universitet.

ANNONS
ANNONS