Experten: Så undviker du olyckor i midsommartrafiken

Snart ska midsommar firas och vägarna kommer snart fyllas av sillsugna semesterfarare. Men tänk på säkerheten, uppmanar experten Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen. För en del blir midsommarhelgen inte som man tänkt sig.

ANNONS
|

På fredag är det midsommar och många åker ut till sommarstugor och besöker vänner och släkt runtom i landet. Men det är inte bara glädjerop och nubberamsor som hörs – midsommarhelgen är också en av de mest olycksdrabbade helgerna på hela året, enligt Trafikverket.

– Jag kan säga att vägtypenlandsvägar är värst. Landsvägar som inte är mötesfria och har en hastighet på 70, 80 och 90 kilometer i timmen, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen.

Farligaste vägen

I Västsverige finns det några vägar där riskerna är extra stora. Som regel gäller det vägar som inte är mötesfria – det vill säga höghastighetsvägar utan mitträcke eller annan avgränsning. En väg varnar man för i synnerhet.

ANNONS

–E 20 genom Skaraborg är en ökänd väg. Den har man betraktat som en farlig väg, det är fortfarande en gammal landsväg där. Det har tagits beslut om att bygga ut den vägen, men det har inte skett än. Det är något vi varit väldigt kritiska mot länge, säger Carl Zeidlitz.

Välj motorväg

Förutom E 20 genom Skaraborg är E 45 genom Värmland och Nissastigen, väg 26, från Halmstad upp mot Jönköping olycksdrabbade vägar. För att undvika olyckan är budet solklart.

–Vi brukar säga att det är bättre att välja en mötesfri väg så långt det går, även om det tar lite längre tid. Det är säkrare vägar.

LÄS MER: Så uselt blir vädret på midsommar

En av vägarna som trafikeras som mest under midsommarhelgen är E 6, både norrut och söderut. Men det är ändå ett bättre val än mycket annat, menar Carl Zeidlitz.

– E 6 är motorväg vilketär en säker vägtyp generellt sett. Där kan man tänka att man färdas relativt tryggt, säger han.

Så fortsätter han:

– Köolyckor och incidenter blir det ju på motorvägar, men skadorna blir sällan så svåra på personer.Sedan inträffar det ju allvarliga olyckor där också.

Se upp på glesbygden

Flest olyckor är det på torsdagen och fredagen då flest personer åker ut till släkt och vänner.

ANNONS

– Men de olyckorna är sällan särskilt allvarliga vad det gäller skadade och döda, det är mer plåtskador, säger CarlZeidlitz.

Dödsolyckorna inträffar istället mitt under midsommarhelgen, förklarar han.

– Efter midsommarfesterna. Och då är det ute i glesbygden mera.

Alkohol spelar nog in, menar han. Man kör dagen efter fest, även fast man inte borde det. Att man åker flera i samma bil är också en orsak.

–Kompisar som åker hem från en fest eller en familj i samma bil. Det gör att när det väl sker en olycka så blir det desto olyckligare, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen.

Polisen: Ta en bensträckare

Midsommarhelgen är en av traifkpolisens stora arbetshelger. Under torsdagen meddelar trafikpolisens gruppchef, Kent-Owe Johansson, att man kommit igång.

– Vi har både motorcyklar och bilar ute. Vi försöker synas och begränsa hastigheten. Att se till att folk håller avstånd och hastighet och att folk tar det lugnt i trafiken i allmänhet. Vi kommer även ha nykterhetskontroller för att se till att ingen tar en stänkare, sägerKent-Owe Johansson, gruppchef för trafikpolisen i region Väst.

Polisen jobbar främst på E 6, både söderut och norrut. Man kommer ha fasta kontroller, och motorcyklarna ser till att folk sköter sig i midsommartrafiken. Man håller också koll så att det inte är några farliga fordon på vägen.

ANNONS

–Då tar vi bort dem från vägen. Sedan är det många som packar med sig väldigt mycket. Att man packar olämpligt i bilen, på bilen och på släp. Så det är egentligen det mesta vi bevakar i trafiken under helgen här, säger Kent-Owe Johansson.

Värst är det under torsdagen när folk ska i väg, och under söndagen när folk ska hem, förklarar Kent-Owe Johansson. Men man har lite olika taktik de olika dagarna. Under torsdagseftermiddagen, när folk slutat sina jobb, då börjar trafiken tätna på vägarna.

–I dag är det mer hastighet och beteendet man lägger tyngdpunkt vid. Men på vägen hem lägger vi mer fokus på nykterhet, så att vi ser till att man nyktrar till innan man åker hemåt, säger Kent-Owe Johansson.

Fyra grundpelare för säker trafik

Man får räkna med att resan kommer att ta lite längre tid, menar Kent-Owe Johansson. Han lägger stor tyngdpunkt vid mobiltelefonen.

–Håll mobiltelefonen borta från ratten. Det är ett elände. Framför allt när man kör på motorväg och blir invaggad i en falsk trygghet. Där är hastigheten så hög och marginalerna så små så där har man inte tid att kolla telefonen.Låt passagerarna ha hand om mobiltelefonen, säger han.

Det finns fyra grundpelare för säker trafik, menar Kent-Owe Johansson.

ANNONS

– Håll hastigheten, håll avståndet, håll dig nykter som chaifför och håll mobiltelefonen borta från chauiffören. Det är fyra viktiga grundstenar för en säker trafik, säger han.

Goda råd inför midsommar- och semesterresan

Före färd

• Kontrollera däcken och lufttrycket.

• Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.

• Se över belysningen.

• Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.

• Ladda mobiltelefonen – men använd den aldrig när du kör.

Under färd

• Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.

• Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna, köer kan få resan att ta längre tid än vanligt.

• Välj säkra, mötesseparerade vägar om du har möjlighet.

• Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

• Håll avstånd.

• Kör inte ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad.

Källa: Motormännen.se

ANNONS