Experten om kommunens USA-resor: "Det är extremt"

Konserter, middagar och utflykter. Det är några av sakerna som tjänstemän vid nämnden för intraservice ägnat sig åt under ett stort antal utlandsresor de senaste tre åren. – Det är extremt, det sänker trovärdigheten för allt man vill göra, säger statsvetaren Anders Sundell.

ANNONS
|

GP har i flera artiklar kunna berätta om de många resor som nämnden för intraservice gjort och som fåttkritik i en rapport från Stadsrevisionen, kommunens eget granskningsorgan.

LÄS OCKSÅ: Revisorerna: USA-resorna kan vara muta

15 av de 20 resor som granskats har gått till USA. Kritiken handlar i huvudsak om tre saker:

- Att resorna, med ett undantag, varit längre än befogat.

- Att några av dem arrangerats av leverantörer till kommunen.

- Att nämndens ordförande Tord Karlsson på eget bevåg godkänt en av resorna, som han själv var med på, vilket bryter mot reglerna.

–Det här är illa. Det som är mest slående är att man inte verkar ha lärt sig någonting av de stora skandaler och utredningar som varit. Det här är på ett sätt kanske mer graverande än vissa av sakerna som avslöjats tidigare eftersom det rör sig om nämndordförande, politiker och högre tjänstemän. Här sker det högre upp i hierarkin, säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs Universitet som bland annat skrivit en avhandling om korruption inom svensk statsförvaltning.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Förvaltningschefen förstår kritiken

"Sänker trovärdigheten för allt"

Han säger samtidigt att han inte är förvånad.

– När de tidigareskandalerna avslöjadesså tycker jag inte att det gjordes någon ordentlig analys kring vad de berodde på, hur det kunde hända. Följdaktligen blev det också väldigt luddigt vad man skulle göra för att undvika att det händer i framtiden.

Sundell menar att deuppgifter som nu framkommit tyderpå en osund kultur inom den aktuella förvaltningen.

– Det verkar juha kunnat fortgå under lång tid. Dessutom har manbara gjort ett stickprov på de här resorna, så det här måste varit etablerat. Det har inte varit konstigt att göra så här.

Han ifrågasätter ocksåatt man låtit leverantörer arrangera en del av tjänstemanna-resorna och i slutändan tror han att förtroendet för offentlig verksamhet skadas av det som hittills framkommit.

– Det sticker ju i ögonen. De åker på konferens och stannar flera dagar extra och hänvisar till tidsskillnaden. Många kommunanställda blir helnöjda om de får en gratis lunch under en utbildningsdag. Här får man fleradagar i USA för att vila upp sig efter en konferens.Det är extremt, det sänker trovärdigheten för allt man vill göra. Även om pengarna kanske inte hade räckt till att anställa 100 lärare blir det så extremt symboliskt.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Moderatledaren "Det är obegripligt och förkastligt"

Karlsson: "Inte gjort nåt olagligt"

Tord Karlsson, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande för nämnden för intraservice, delar inte den bild Sundell målar upp.

– Jag förhåller mig till den rapport vi har fått från stadsrevisionen och den kritik som finns där. Jag har väldigt svårt att förhålla mig till vad en expert i övrigt har för tyckande och tänkande. Som jag ser det har jag inte gjort något olagligt. Vi har fått grönt ljus från Skattemyndigheten och nu ska vi ta tag i de problem som vi ser inom förvaltningen, säger han.

Tord Karlsson vill också understryka att varken han eller några andra politiker varit med på de resor som arrangerats av kommunens leverantörer.

–När det gäller de resor som förvaltningen har gjort i övrigt så kan jag dela den kritiken, vi ska inte ha ett sådant förhållningssätt gentemot våra leverantörer.

Karlsson säger också att man kommer att gå till botten med resandet inom förvaltningen.

–Det revisionen gjort är 20 nålstick – vi ska titta på alla resor som gjorts. Vi ska gräva i detta och vi ska ta reda på allt som finns att ta reda på och redovisa det öppet och offentligt.

ANNONS

Den tuffa kritiken till trots så tycker Anders Sundell att det finns en positiv sak i detta.

– Att det faktiskt är stadsrevisionen som tar upp det här och inte Uppdrag Granskning eller Göteborgs-Posten. Nu är det åtminstone ett system inom staden som reagerar. Sen kan man såklart önska att det skulle finnas system som förebyggde istället för att uppmärksamma i efterhand, säger han.

ANNONS