Ett 100-tal barn bjöd på cirkus

ANNONS
|

Föreställningen gavs i Brewhouse lokaler i Gårda där det övergripande temat varstaden. Barnen uppträdde med fyra olika föreställningar som hette torg, park, trafik och nöje ochtorggänget var först ut.

Tallulah Whitaker, 9 år, går på den internationella skolan ISGR i centrala Göteborg och blev cirkusbiten när hon hängde med sin kompis på en föreställning med Cirkus unik.

– Härfår man göra grejer som man aldrig gjort förut och det är jätteroligt,berättar hon.

"Man behöver inte vara rädd"

Linda Mohamed, 9 år från Frölundaskolan, anser att hennes bästa gren är trapets.

– Man behöver inte vara rädd, det finns en tjock matta på golvet om man skulle ramla ner.

ANNONS

Båda är, liksom kompisen Zahra Mohammedi, 8 år, från Ängåsskolan, klädda i röda tröjorochögonkantademed rött sminki form av en ögonmask och lite glitter.

– Det var min fritidsledare som fick med mig i cirkusen, berättar hon.

Grundaren av Cirkus unik

Bakom idén till lördagens show stod Elin Lütke, cirkuslärare och en av grundarna av Cirkus Unik. En kvart före första föreställningen samlade hon alla barnen:

– Det här är som ett jättestort kalas och det gör ingenting om ni gör för fel, vi hjälper er och det viktigaste i dag är att ni har roligt.

Barnen som medverkade är mellan 6 och 12 år och i publiken fannskompisar, föräldrar, syskon och andra engagerade. Och det är barnen själva som har bestämt vad föreställningen ska handla om, valt musikoch koregrafi.

– För ett år sedan kändes detta bara som en galen dröm jag hade, att få med alla barnen i en enda storföreställning, och nu är det på riktigt och jag kommer nog inte att kunna hålla tårarna tillbaka, sägerElin Lütke.

Startade 2014

Cirkus unik startade 2014 i Majorna i Göteborg med 14 barn. Idag finns det 14 grupper i olika stadsdelar med totalt 178 barn som tränar en gång i veckan i gymnastiksalar på olika skolor runt om i Göteborg. Bakom projektet står också bland annatKulturskolan i Göteborg. Syftet är att få barn och föräldrar med olika bakgrund kanatt träffasoch skapa nätverk.

ANNONS

– Vi behöver vara där barnen är och nästa år hoppas vi kunna starta grupper i Hisings Backa och Hjällbo, sägerElin Lütke.

ANNONS