Etikprofessorn: "Låt kvinnorna välja"

Det är troligare att du blir förlöst med kejsarsnitt om du bor i Stockholms läns landsting, än om du bor i Östergötland. Men välinformerade kvinnor borde få välja själva, tycker etikprofessorn.

ANNONS
|

– Det finns ingen anledning att ifrågasätta kvinnor med förlossningsrädsla. Ofta har de varit med om en traumatisk förlossning tidigare, säger Niels Lynøe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset sker i snitt 10000 förlossningar per år och av dem är 17 procent kejsarsnitt. Omkring 1000 är akuta, de utförs när förlossningen redan startat. 700 är planerade.

– De flesta sker när man ser att en vaginal förlossning skulle kunna innebära en medicinsk risk för barnet eller mamman, skriver Stefan Sarajärvi, presskontakt på Sahlgrenska, i ett mejl till GP.

ANNONS

Men det ser inte likadant ut över hela landet. Andelen utförda kejsarsnitt varierar stort mellan landstingen.

I en rapport som Socialstyrelsen släppte förra året framgår det att flest ingrepp utförs i Stockholm med 21,6 procent. I Östergötland är det minst vanligt med kejsarsnitt, där 11,6 procent av alla förlossningar sker på det här sättet. På Sahlgrenskaligger man i linje med riksgenomsnittet.

Kejsarsnitten i Sverige har ökat sedan början av 1970-talet, då utgjorde de fem procent av alla förlossningar. De senaste åren har de legat på en jämn nivå, enligt Stefan Sarajärvi.

– Vi utför huvudsakligen kejsarsnitt när det finns medicinska skäl till detta eller om det finns en väldigt stark förlossningsrädsla hos den gravida kvinnan. Anledningen till att inte fler kejsarsnitt utförs är att det är ett ingrepp som medför risk för komplikationer vid framtida förlossningar.

Priset för kejsarsnittet varierar beroende på om det är planerat eller akut, visar uppgifter från Sahlgrenska universitetssjukhusets förlossningsverksamhet.

En vaginal förlossning kostar omkring 30000 kronor och ett akut kejsarsnitt 60000 kronor. Ett planerat kejsarsnitt är billigare än ett akut, men dyrare än en vaginal förlossning.

Niels Lynøe tycker att det är viktigt att göra skillnad på akuta och planerade kejsarsnitt när man pratar kostnader.

ANNONS

– En del blir övertalade att gå med på en vaginal förlossning, som många gånger slutar i akut kejsarsnitt. Då kan det landa på den fyrdubbla kostnaden. Ofta hör man argumentet "vad skulle hända om alla ville föda med kejsarsnitt?" och då skulle det förstås bli vansinnigt dyrt. Men det finns undersökningar som tydligt visar att en majoritet av svenska kvinnor vill föda vaginalt.

ANNONS