Erik Nord: "Grovt våld börjar bli lite vardag"

Bättre tekniska möjligheter att bekämpa brott och betydligt fler poliser. Det vill Erik Nord, polischef i Storgöteborg, se efter valet.
– I Sverige klarade vi oss länge på en liten poliskår, säger han.

ANNONS
|

Tryggheten i Göteborg aktualiserades under valrörelsen i och med bilbränderna i mitten av augusti. Men stadens poliskår har länge arbetat hårt för att sätta stopp för den grova brottsligheten.

Det som främst behövs är fler poliser, menar polischef Erik Nord.

– I Sverige klarade vi oss länge på en liten poliskår. Men som läget är nu så skulle vi komma upp i ett ungefärligt genomsnitt i EU, då talar vi om ungefär 10 000 fler poliser. Bara för att få en återställare. Sen behöver vi också en del verktyg när vi kan fånga upp datatrafik och omedelbar tillgång till kameror, säger han.

ANNONS

"Mycket dyster bild"

Den grova brottslighetens utveckling har de senaste åren gått åt fel håll menar Nord.

– Den organiserade brottsligheten har fått fäste i Sverige i dag på ett sätt det inte hade för kanske 10-20 år sedan och det gör att vi i dag står inför att grovt våld är lite mer vardag. Det hade fått riktiga krigsrubriker om det hade hänt för 20 år sedan, säger Nord som får medhåll från GP:s krimreporter Peter Linné:

– Den är en mycket dyster bild. Mycket läggs på polisen och det går det inte att komma ifrån att vi har 25 ouppklarade mord i gängmiljlöer i Göteborg. Vilket förstås är fruktansvärt tragiskt, det är unga män, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS