En orörd pärla i Almedal får nytt liv

ANNONS
|

Mörka träpaneler på väggarna. Stora målningar med lite buttra tomtar som jobbar i bryggeriet. I ett hörn en liten hylla där man kan ställa sin ölbutelj.

Vi är i biljardrummet i disponentvillan. Här bodde John Wilhelm Lyckholm, som grundade Lyckholms bryggeri. Här spelade han biljard och tog ett glas öl med sina vänner.

Ett par rum därifrån står det "kassa" i frostat glas. Via en särskilt ingång kom arbetarna hit och fick sin lön var fjortonde dag.

Lyckholms bryggeri stod klart 1881. Samtidigt flyttade J W Lyckholm in i villan på bryggeriets innergård. På bottenvåningen kontor och sällskapsutrymmen. På övervåningen disponentens privata våning.

ANNONS

Mörkröda väggar i trapphuset. Pelare i mörkt trä. I takfönstren illustreras de fyra årstiderna. I matsalen intill täcker stora målningar väggar och tak. Stuckaturer. Detaljer. Kakelugnar i alla rum.

Disponenten levde ensam och när han dog 1884 tog hans bror över företaget. Men i disponentvillan förändrades inget.

- Allt är original, helt orört. Istället för att försöka underhålla har man inte gjort någonting under alla dessa år. Det är vi glada för, säger Jonas Skingley, regionchef på Peab.

I slutet av 1920-talet gick Lyckholms ihop med Pripps och företaget hade kontor här till 1975, då verksamheten flyttade till Högsbo. Elin Andersson-Stützke, projektutvecklare på Peab har sett bilder från den tiden: till och med disponentens gamla möbler användes fram till flytten.

Peab har ägt fastigheten sedan 1995. Planer har funnits även tidigare på att göra något.

- Men hyresmarknaden var inte det den är idag. Vi fick inte ihop projektet.

Nu ska villan bli konferenslokal – och hjärtat ett nytt Almedal. Om Peabs planer blir verklighet.

En stund tidigare står vi på balkongen på 13:e våningen i Peabs nybyggda kontorsfastighet intill och blickar ut över Almedal. Norrut sträcker sig Lisebergs gigantiska parkering. Bilar och asfalt. Närmast söderut det gamla bryggeriet som idag till stora delar står tomt, sedan kontorsfastigheter blandat med stora ytor där parkerade bilar tar det mesta av platsen.

ANNONS

Så här kommer det knappast se ut om några år. Det är inte bara Peab som har planer för området längs Mölndalsån. Liseberg är inne på att samla bilarna i ett nytt p-hus närmare E6:an och bygga hotell och kanske äventyrsbad på den nuvarande parkeringen. Och söderut ser Jonas Skingley framför sig en mer blandad bebyggelse, där kontor och parkeringshus bildar barriär mot järnvägen och leden och bostäder blandas med andra verksamheter närmare ån. Han pekar västerut, ned mot ån.

- Här vill vi bygga bostäder. Det är centralt, nära till Korsvägen. Om man bara bygger kontor blir de en sovstad, vi vill ha en blandning.

Men det finns en hake. De gamla bryggerifastigheterna betecknas i detaljplanen som särskilt värdefulla och får inte rivas. Så nu har Peab lämnat in en ansökan om att få ändra detaljplanen.

Jonas Skingley pekar på fastigheten närmast ån och säger att den på diagonalen satt sig med nästan en och en halv meter. Och innanför tegelfasaderna gömmer sig våningar med lågt till tak, lite ljusinsläpp och obefintlig ventilation.

- Det är ju ett gammalt bryggeri.

I de nya skisser man har för området finns nya hus, byggda med samma tegel för att behålla områdets karaktär. Om stadsbyggnadskontoret tycker att det räcker för att godkänna planen återstår att se.

ANNONS

Fakta: GP i Almedal

Under veckan har GP:s reporter Arne Larsson bloggat från Almedal, och skildrat tillvaron för områdets småföretagare och intervjuat politiker.

Precis som på politikerveckan i gotländska Almedalen har de olika partierna var sin dag.

Intervjuer med lokalpolitikerna Jan-Åke Ryberg (S), Maria Berntsson (KD), Marcus Silverbåge (SD), Anna Sibinska (MP), Nina Miskovsky (M) och alla andra inlägg hittar du på blogg.gp.se/iendelavdstaden.

Under dagen kommer en intervju med Vänsterpartiets Tony Haddou och i morgon när det är Folkpartiets dag kan du möta Kristina Palmgren.

ANNONS