En man frisläppt i Vår Krog & Bar-målet

ANNONS
|

Den 22-årige mannen fick 14 års fängelse i tingsrätten. Han påstods, tillsammans med en kamrat, ha tänt på två fordon i Tuve och Lillhagen, timmen före skjutningen på restaurangen.

Enligt åklagarna ingick detta i brottsplanen, för att dra poliserna från Vårväderstorget och därmed skapa bättre förutsättningar för de som därefter gick in och sköt.

- Jag är extremt lycklig. Jag stack ut hakan efter tingsrättsdomen och sade att jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Det fanns ingen som helt bevisning mot min kille. Hovrätten har nu gjort en korrekt bedömning, summerar advokat Kalle Ahlqvist.

Beslut som skavde

Han tillägger:

ANNONS

- Mördar du någon, får du normalt sett 12 års fängelse. Min klient fick 14 år för att eventuellt ha eldat upp en bil, som i sin tur skulle kunna ha initierat en attack mot en krog flera kilometer därifrån. Nej, det var ett beslut som verkligen skavde i mig.

22-åringen riskerar inte heller att dömas för någon typ av skadegörelse, eftersom han inte är åtalad för just det brottet.

22-åringen har då istället ett skadestånd att kräva, efter att ha suttit häktad i nästan ett år, sedan den 12 januari.

Sitter övriga sju häktade kvar, i väntan på torsdagen dom?

- Ja, svarar rättens ordförande, hovrättslagman Hjalmar Forsberg.

Ulrika Åberg, en av de tre åklagare som drivit målet, är tystlåten efter beslutet:

- Vi vill inte kommentera detta. Vi avvaktar domen innan vi uttalar oss, säger Åberg till gp.se.

Även kamraten frias?

En rimligt slutsats efter hovrättens ställningstagande är att den andre ynglingen - född 1996 - som misstänkt för medhjälp till mord genom bilbrand, också kommer att frias från den anklagelsen.

I hans fall innehåller dock listan över misstankar även såväl grovt vapenbrott som grovt narkotikabrott, vilket i sig motsvarar ett straffvärde på cirka fyra år.

Men med ungdomsrabatt och snart två års häktning bakom sig, torde fängelsestraffet för 20-åringen bli ganska begränsat.

ANNONS

- Jag vill inte säga för mycket. Men visst ökar chanserna till ett lindrigare straff betydligt för min huvudman. Det är en dörr som öppnats lite på glänt, konstaterar Petter Aasheim, 20-åringens advokat.

Fem dömdes för morden

Återstår gör de fem män som i tingsrätten gemensamt dömdes för två mord och åtta mordförsök inne på krogen, samt den 21-åring som fälldes för medhjälp till dessa brott genom att stå i telefonkontakt med övriga från en lägenhet i närheten.

ANNONS