En hundmässa i topptrim

Årets stora nyhet på My Dog är hundfrisörtävlingen. Landslagsfrisören Anneli Söderlund hoppas på publikfest - och större respekt för yrket.

ANNONS
|

I dag börjar Nordens största hundarrangemang på Svenska mässan. Mässan heter My dog och är öppen för både människor och hundar - och i år kommer flera av hundarna vara extra välfriserade. För första gången anordnas en groomingtävling i Göteborg.

– Utomlands är detta jättestort. I USA har det funnits tävlingar i säkert 20 år. Vi har arrangerat tävlingar i Malmö och nu är det Göteborgs tur, säger tävlingsledaren Jette Feldt som själv är hundfrisör med salong i Malmö.

På fredag hålls ett antal seminarium om hundfrisering. Lördag och söndag är tävlingsdagar. En av de 50 tävlande är Anneli Söderlund. När GP träffar henne några dagar före mässan står hon och trimmar Billie, en West highland white terrier (westie), samma ras som hon kommer tävla med i helgen. Den är strävhårig och ska inte klippas. Istället rycks pälsen för hand eller med kniv.

ANNONS

– Det tar lite tid. 2,5-3 timmar får man räkna med, säger Anneli Söderlund.

Hennes karriär som hundfrisör började som en hobby. Nu jobbar hon heltid på salongen Tassarnas trim och spa i Kungsbacka och har tävlat i fem år. 2015 var hon i Milano och tävlade med svenska hundfrisörlandslaget, Groom team Sweden. Inom grooming tävlar man i tre klasser - nybörjare, öppen eller champion. Dessutom är det olika klasser för varje ras. Anneli Söderlund ställer upp i öppna klassen, men målet är förstås att bli champion.

– Då måste man ha vunnit öppna klassen. Som bäst har jag blivit tvåa, säger Anneli Söderlund.

Anneli har tre hundar med sig till tävlingarna - en egen och två lånade. Hundar måste gå oklippta i 8-10 veckor för att man ska kunna tävla med dem.

– Dessutom trimmar jag en utställningshund till My dog. En utställningshund kommer hit en gång i månaden i ett halvår för att trimmas, säger hon.

Tävlingarna kostar inget extra för åskådarna, utan ingår i entrébiljetten. Varje frisör kommer med sin hund, badar och fönar den och går sedan till sitt anvisade bord på tävlingsplatsen. När domarna har gjort en svårighetsbedömning på hunden börjar frisören helt enkelt klippa eller trimma, och efter 2-3 timmar är det dags för domarna att inspektera resultatet.

ANNONS

Juryn består av fyra meriterade hundfrisörer från Japan, USA, Frankrike och Belgien. Kändast av alla är Omura Toshinori, världens främsta pudelfrisör. På fredagen håller han en master class där han friserar en av sina egna pudlar. Det domarna tittar på i bedömningen är bland annat hur väl frisören använder redskapen, hur jämn klippningen är och hur väl frisören behandlar hunden. Den som blir best in show vinner 3 500 euro. Ettan i champion och öppen klass vinner 250 euro, tvåan 150 och trean 100.

Enligt arrangören Jette Feldt mår hundarna inte dåligt av tävlingarna - tvärtom.

– Hundarna är vana vid att bli ompysslade. Om någon hund inte trivs kommer domaren säga att frisören måste bryta, säger hon.

Jette Feldt hoppas att tävlingarna kan leda till bättre status för hundfrisöryrket.

– Min förhoppning är att folk ska förstå att hundfrisörer är duktiga. Många vet nog inte hur snygg hunden kan bli med hjälp av en bra hundfrisör, säger Jette Feldt.

Anneli Söderlund håller med.

– En sådan här trimning kostar 900 kronor. Det är ingen hög timpeng, vi hundfrisörer måste jobba långa dagar för att få allt att gå ihop, säger hon.

■ Pågår 7-10 januari på Svenska mässan och arrangeras av mässan tillsammans med Svenska kennelklubben.

■ Förutom den stora hundutställningen finns en mängd utställare, hundteater, föreläsningar, uppvisningar och Rasklubbstorget där man kan titta på och ställa frågor om olika raser. Hundar kan också tävla om en filmroll i tävlingen The next Lassie eller om titeln Göteborgs charmigaste hund.

■ Förra året besöktes mässan av 28 000 människor och 7 000 hundar.

ANNONS