En enda patient i specialrummet

ANNONS
|

–Vi har nog blivit lite överraskade, säger Hans-Bertil Fransson, processkoordinator på Hälso- och sjukvårdsavdelningen inom regionkansliet.

–Vi fick en del kritik under arbetets gång för att det drog ut på tiden med att färdigställa rummet och vi trodde nog att det skulle vara ett större tryck.

Det kombinerade undersöknings- och behandlingsrummet är inrett i en gammal tvätthall för ambulanser och invigdes den 2 maj 2011. I rummet finns en del specialutrustning, belysningen är kopplad till tolv volts likström, väggarna är tapetserade med kopparfolie och kopparnät täcker taket.

ANNONS

Redan 2003 motionerade Miljöpartiet i regionfullmäktige om ”en elektromagnetiskt sanerad zon på ett av regionens sjukhus”. Förslaget avstyrktes av flera instanser med hänvisning till Socialstyrelsens slutsatser om att någon koppling mellan elkällor och elöverkänsligas symtom inte går att visa.

Men efter nya påstötningar från Elöverkänsligas förening så beslutades 2008 om inrättande av ett behandlingsrum i Falköping. Kostnaden för rummet, enligt Hans-Bertil Fransson totalt en och en halv miljon om utrustningen räknas in, togs ur Västra Götalandsregionens budget och det är regionen som i praktiken styr över verksamheten.

Per Bergquist är ordförande för Elöverkänsligas förening i Västra Götaland. Han är inte förvånad över resultatet.

– Det fungerar inte i praktiken, vem ska få en stressad läkare som i genomsnitt har 20 minuter per patient att åka dit, från Strömstad eller någonting. Jag bor i Hjo och det är 7–8 mil till Falköping. Att använda det som en utvärdering av behovet kommer ge ett väldigt felaktigt slutresultat. Det skulle behövas ett elsanerat rum ute i varje vårdcentral alternativt en mobil vård som åker runt.

ANNONS

Enligt Hans-Bertil Fransson vid regionkontoret finns elsanerade undersökningsrum också i Örebro län.

–Det har också ett rätt lågt utnyttjande, säger Hans-Bertil Fransson.

ANNONS