En drink med utsikt

Kvar i stan men vill ändå ha semesterkänsla? Göteborgs takbarer blir allt fler – och allt populärare.

ANNONS
|

Sju våningar ovanför Avenyn halvligger Pia Efraimsson och Mikaela Görrel i en vit divan med varsitt glas bubbel. Klockan har precis slagit fyra och Belloras takbar Cielo har just öppnat.

– Vi var här kvart i fyra för att få bästa platsen. Det är väldigt mysigt här, säger Pia Efraimsson.

– Nästan lite utomlandsstämning, tillägger Mikaela Görrel och syftar på växterna som omger Cielos terrass.

Rekordsiffror för stans takbarer

Cielo är en av de högtflygande Göteborgsbarer som lockar rekordpublik under sommarmånaderna. Takbaren öppnade vid midsommar förra året, och sedan dess har det rullat på. Särskilt vid bra väder.

– Vi är ju lite väderberoende. Vi har jättemycket att göra så fort solen tittar fram, berättar driftsansvarig Jessica Olausson.

ANNONS

Enligt Jessica Olausson är Cielos storsäljare Aperol Spritz, "nästan varannan beställning". Ett kvarter bort, på Scandic Rubinens tak, är det cava och rosévin som går varmast i sommarsolen. Även här märks det ökade intresset för takbarer.

– Vi hade någon form utav rekord redan i april. Maj var helt fantastiskt. Jag tror att det blir mer och mer trendigt med takbarer. Jag har jobbat här i fem år och det blir bättre för varje år, säger barmanagern Malin Åkesson.

"Full rulle från dag ett"

Vid sidan av de stora hotellgiganterna finns även mindre aktörer med takbarer som lockar publik. På Magasinsgatan har mexikanska Puta Madres nya ägare precis blivit klara med en helrenovering. Från takterrassens plåttak dinglar krukväxter och bakom bardisken trängs färgglada flaskor.

– Vår storsäljare är definitivt Margarita, berättar restaurangchefen Emma Schymberg.

Det senaste tillskottet till Göteborgs takbarsscen bjuder på en spektakulär vy över Göta älv och de ikoniska kranarna. Ogbg bar högst upp på Comfort Hotel har bara varit öppet i en månad, men gästerna är redan många.

– Det har varit full rulle från dag ett. Vid sol är det fullt varje dag. Jag skulle säga att vi är den mest brutala takbaren i Göteborg just nu, säger barmanager Daniel Meyn.

ANNONS

Solen är det viktigaste

Dryckesmässigt är Daniel Meyn mest stolt över göteborgsvitsiga drinken "Ginekologen" med ekologisk gin och fläder. På Ogbg satsar man på lokal förankring både vad gäller råvaror och underhållning. Musiken är loungig och stämningen ung. Baren är även rökfri. Men Daniel Meyn är noga med att påpeka att alla ska känna sig välkomna.

– Alla är välkomna hit. Vi älskar mixen. Ung som gammal, barn, hundar, alla, säger han.

Högt ovanför Skeppsbroplatsen tar Anders Olsson en klunk öl i väntan på sin fru. Det är första besöket på Ogbg bar.

– Vi firar femårig bröllopsdag i dag, så jag tänkte att vi startar kvällen här. Läget är helt fantastiskt. Men solen är nog ändå viktigare än placeringen på baren, säger han.

Några takbarer att testa

Cielo, Avenyn

Hotel Belloras takbar är relativt liten och intim. Häng på låset för de populära soffplatserna under prunkande växtlighet.

Öppettider: Från 16 på vardagar, från 14 fredag och lördag.

Scandic Rubinen, Avenyn

Rubinens takterrass är enorm. Vinkelbalkongen ger bra solläge och gott om plats för att dricka drinkar och spana på folk på Avenyn. DJ onsdag till lördag under sommaren.

Öppettider: Från 17.

Puta Madre, Magasinsgatan

Restaurang med inredning á la mexikansk 20-talsbordell. En av få takterrasser där det går bra att sippa drinkar även när det regnar.

Öppettider: Tisdag-torsdag från 18. Fredag och lördag från 17. Stängt på söndagar.

Ogbg bar/TaKet, Skeppsbroplatsen

Nyaste tillskottet bland stans takbarer bjuder på den mest spektakulära vyn. Under sommaren ordnas även spelningar på "taket ovanför taket".

Öppettider: Vardagar från 16, fredag och lördag från 15. Stängt på söndagar.

Atelier/Hotel Pigalle, Södra Hamngatan

Takbar med servering av både mat och dryck. Finns ett tak som kan fällas ut vid regn – eller för mycket sol. Pariskänslan är på topp, särskilt när en röst stönar "Bon voyage" när man kliver in i hissen.

Öppettider: Varje dag.

Henriksberg, Stigberget

Gammal klassiker med utsikt över älven och hamninloppet. Takterassen har både en öppen och en täckt del, så funkar i alla väder.

Öppettider: Varje dag från 17.

Hotel Dorsia, Trädgårdsgatan

Botiquehotellet Dorsia har en av stans färgstarkaste takbarer. Marocko möter Medelhavet som möter Paris, på ett ungefär.

Öppettider: Öppet vid fint väder.

John Scott, Avenyn

Mitt i centrala Göteborg kan du hänga på takbar i äkta engelsk pubstil. Utsikt över Kungsportsavenyn och en av få som har öppet för lunch.

Öppettider: Vardagar från 11.30, lördag och söndag från 12.

ANNONS