Under demonstrationen uppstod tumult utanför Rondo bland motdemonstranter. Bild: Stefan Berg 
    Under demonstrationen uppstod tumult utanför Rondo bland motdemonstranter. Bild: Stefan Berg 

23 nazister släppta - motdemonstrant begärs häktad

23 nazister anhölls misstänkta för våldsamt upplopp i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i lördags. Under måndagseftermiddagen släpptes samtliga av dessa på fri fot. De är fortfarande misstänkta för brottet. Samtidigt begärs nu en motdemonstrant häktad. – Jag kan bekräfta att en mansperson, en motdemonstrant, har begärts häktad under seneftermiddagen, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

ANNONS
|

Tidigare under måndagen meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att 23 personer som har varit anhållna för våldsamt upplopp efter demonstrationen i lördags har släppts på fri fot. Samtliga är fortfarande misstänkta för brott.

Alla de 23 personerna ska tillhöra Nordiska motståndsrörelsen. Samtidigt begärs en person häktad, som ska vara en motdemonstrant.

– Jag kan bekräfta att en mansperson, en motdemonstrant, har begärts häktad under seneftermiddagen, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Detta innebär att det sammanlagt är 24 personer som suttit anhållna sedan helgens demonstration. Personen som har begärts häktad är en man i övre tonårenoch rubriceringarna är försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Brotten han misstänks för ska ha begåtts vid hållplats Liseberg i Göteborg.

ANNONS

Vill inte lämna fler detaljer

I nuläget villkammaråklagare Mats Ihlbominte gå in på fler detaljer kring den man som begärs häktad.

– I nuläget vill jag inte kommentera detta överhuvudtaget.

Hur kommer det sig att 23 personer från NMR blir släppta och den enda som begärs häktad är en motdemonstrant?

– Det finns andra häktningsskäl i det här ärendet jämfört med ärendet innehållande NMR-sympatisörerna., säger Mats Ihlbom.

Häktningsförhandlingen mot mannen kommer att starta klockan 15 på tisdagen.

– Han förnekar brott . I övrigt vill vi inte kommentera något,säger den misstänkte mannens advokat Björn Breitfeld.

Saknas häktningsskäl

Gällande de 23 personerna som släpptes tidigare under måndagen meddelade kammaråklagare Ulrika Åberg att det saknas häktningsskäl för de misstänkta personerna.

– Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen. De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt åklagarmyndigheten kommer utredningen fortsätta med bland annat sammanställning av filmmaterial och fler förhör innan beslut om åtal kan tas.Ulrika Åberg utesluter dock inte att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen.

– Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, säger Ulrika Åberg,i pressmeddelandet.

ANNONS