Elfte timmen för anmälan till högskoleprov

ANNONS
|

Den 23 oktober går högskoleprovet av stapeln. Vid midnatt på onsdagen går anmälningstiden ut.

- Enligt den senaste statistiken har 34 000 anmält sig. Vi räknar med att det kommer att bli strax under 50 000 som anmäler sig, säger Johanna Sigalit, ansvarig för högskoleprover på Högskoleverket.

Det är alltid färre som skriver högskoleprovet på hösten än de som skriver på våren. I våras skrev 67 000 personer och förra hösten var det 47 500. Högskoleverket räknar med att det blir en liten uppgång i år jämfört med förra året.

- Just nu är det segt på anmälningssidan, det är många som söker i sista minuten. Det gäller att ha tålamod, säger hon.

ANNONS

Det är många som anmäler sig via webbsidan studera.nu och hon rekommenderar att gå direkt via hogskoleprov.nu som inte är lika seg.

Högskoleverket har extra bemanning fram till midnatt under onsdagen för att kunna svara på frågor. Bland annat kan man ställa frågor på facebook-sidan Allt om högskoleprovet.

- Just nu kommer det mycket frågor om anmälan. Andra frågor som ställs är varför man ska göra högskoleprovet och om man kan göra provet i en annan stad än den man är folkbokförd i, säger Johanna Sigalit.

De som skrivit högskoleprovet är med i ytterligare en urvalsgrupp när de söker en utbildning. Så har man till exempel både slutbetyg från gymnasiet och gjort högskoleprovet är man med i två urvalsgrupper och har därmed större chans att komma in på den utbildning man sökt.

Till hösten 2011 kommer högskoleprovet att göras om med fler frågor och några nya delprov.

Högskoleprovet sker två gånger per år.

Provet skrivs alltid på en lördag mellan 8.30 och 16.15.

Det kostar 350 kronor att anmäla sig.

Vem som helst kan göra provet, det finns ingen åldersgräns och man behöver inte vara svensk medborgare.

Provet är giltigt i fem år.

Skriver man det flera gånger räknas det bästa resultatet.

Provresultatet är en offentlig handling.

ANNONS