Eleverna: "De förklarar krig mot oss"

Tynneredsskolan ska avvecklas. Eleverna tycker inte att politikerna lyssnar och mobiliserar nu. "De leker med folks framtid", säger Eyakem.

ANNONS
|

Till tisdagskvällens öppna nämndmöte i SDN Västra Göteborg kom ett tiotal elever från Tynnered. De ville protestera mot förslaget att Tynneredsskolan skulle avvecklas.

Under dagen hade elever och föräldrar informerats om att beslutet om skolans framtid skulle tas. Eleverna säger att det gått rykten länge om att skolan ska stängas.

- Jag har hört det sedan jag gick i fyran eller femman, säger Aya som går sitt sista år på Tynneredsskolan.

Hon säger att skolan inte fungerar bra i dag, men ifrågasätter om en avveckling är det bästa för eleverna och stadsdelen.

ANNONS

- Vi vill ha utveckling i stället för att skolan stängs ner, säger hon.

Rowaid går i årskurs fem på Ängåsskolan. Han tycker beslutet är oacceptabelt och helt fel.

- Vad är det för demokrati när ingen lyssnar på vad vi säger, undrar han.

Rowaid och Emre, som går i 6:an på Kunskapsskolan, är oroliga för fritidsgården Tyrolen.

- Det är mest tynneredare som är där, men om inte skolan finns kvar, hur går det då?

Emres föräldrar ville att sonen skulle gå i en skola som säkert fanns kvar under hans högstadietid, därför valde de en friskola.

Enligt förvaltningen i Västra Göteborg är det ett av problemen med Tynneredsskolan. Den kan ta emot 500 elever, men i dag går knappt 150 där.

- Jag har fått samtal från förtvivlade föräldrar som fått sina barn placerade i Tynneredsskolan och inte vill att de ska gå där, säger stadsdelsdirektören Maria Lejerstedt.

Politikerna anser att de har satsat mycket resurser på skolan, men att resultaten ändå inte går upp och pekar på att många föräldrar väljer bort Tynneredsskolan.

- Vi har ansvar för att skapa en skolmiljö där alla kan nå kunskapskraven, säger Henrik Munck (MP) ordförande i SDN Västra Göteborg.

ANNONS

Han, och övriga politiker, menar att Tynneredsskolan är segregerad och att det bidrar till de låga skolresultaten.

Hinda Talal, som bor i Tynnered och är med eleverna på nämndmötet, motsätter sig den beskrivningen.

- På Tynneredsskolan går det elever från hela världen. Det är skolor som i Önnered, Påvelund eller Fiskebäck som är segregerade. Nu blir etnicitet problemet. Det är så otroligt kolonialt.

Hon tycker att politikerna signalerar att stadsdelen Tynnered inte är värd något och att om eleverna vill gå i en bra skola måste de resa därifrån.

- Vi har misslyckats, medger Henrik Munck.

Nu anser han och de övriga politikerna att det är viktigt att fatta ett beslut och inte dra ut på det. Lärarnas representant Olle Haglund undrade om det finns en beredskap för att ha åtta paralleller på Önneredsskolan och om lokalerna kommer att räcka. Men han motsätter sig inte beslutet som sådant.

Eva Hansell, områdeschef i Västra Göteborg, jobbar på en plan för att alla elever ska få plats. Tanken är att de som i dag går i Tynneredsskolan ska få gå kvar grundskolan ut. De som ska börja sjuan i höst kommer att erbjudas plats på någon av de andra skolorna i stadsdelen: Önneredsskolan, Påvelundskolan eller Fiskebäcksskolan.

ANNONS

Bo Niklasson är sektorschef för utbildning. Han försäkrar att de elever som går kvar på Tynneredsskolan kommer att få extra resurser och att de ska få en bra sista tid i grundskolan.

Eleverna undrar varför inte de resurser som har lagt spå skolan har gått till lärare och en bra rektor.

- De har byggt ett bibliotek som aldrig är öppet och som ingen är i. Men många lärare är inte behöriga och de har bytt rektor fyra gånger på kort tid, säger Rowaid vars bror går på Tynneredsskolan.

Eleverna tänker fortsätta att protestera trots att beslutet är fattat.

- Jag tror inte ens 75 procent av de som bor i Tynnered vet om det här, säger Emre.

ANNONS