Elever på Hammarkullsskolan bjuder på jullunch

ANNONS
|

I matsalen på Hammarkullsskolan råder det febril aktivitet. Det är dags för årets jullunch. För sjätte året på raken bjuds det på julmat i bamba som 15 elever från årskurs tre planerat. Eleverna har bjudit in gäster från området, bland annat polisen, räddningstjänsten, Bostadsbolaget, El Sistema och klasskamrater. De har gjort inbjudningskort som de delat ut, de har julpyntat matsalen och planerat maten tillsammans med kockarna. Menyn består av klassisk julmat som köttbullar, prinskorv, sill och rödbetssallad. Barnen är dagen till ära klädda i röda tomteluvor. De har som uppgift att ta emot gästerna i dörren och hälsa dem välkomna och servera gästerna.

ANNONS

Ebba Hermelin, kurator på skolan, försöker hålla ordning på barnen som har mycket energi och spring i benen.

Varför bjuder ni på jullunch?

– Vi vill skapa fester och traditioner som barnen är delaktiga i. De får lära sig att samarbeta och göra bra saker för varandra. Det är viktigt att ha roligt, en del av våra nyanlända barn har varit med om mycket, säger Ebba Hermelin.

Kommer ni att fortsätta med jullunchen?

- Oja, svarar Ebba Hermelin.

Rojin Saleh står i dörren i röd tomteluva och hälsar gästerna välkomna. Hon berättar att de har planerat lunchen i fem dagar och att alla ska ha det bra och det ska vara fint.

– Har någon sölat måste vi vara jättesnabba och städa, berättar Rojin Saleh.

Zilan Firinci, 9 år berättar att hennes uppgift är att dela ut pepparkakor till gästerna när de ätit klart.

En av gästerna som uppskattade lunchen var Torgny Johansson, före detta lärare på Nytorpsskolan.Han är idag utklädd till HC Andersen, då han ibland berättar för skoleleverna om HC Andersens liv och läser sagor för dem.

– När jag sa till barnen att jag inte fick plats med all mat på tallriken, fick jag svaret, att man inte fick ta om, berättar han med ett skratt.

ANNONS
ANNONS