Brandkåren kan göra sig beredd på ett flertal utryckningar.
Brandkåren kan göra sig beredd på ett flertal utryckningar.

Elda med sunt förnuft

ANNONS
|

SOS Alarm i Halmstad och Göteborg fick under söndagen flera larm om gräsbränder både i Göteborgs ytterkanter, i Södra Älvsborg och i Bohuslän.

Driftledare Jack Söderberg vid SOS Alarm i Göteborg säger att det finns varierande orsaker till gräsbränderna men det finns ett antal bränder där man eldat trädgårdsavfall eller torrt gräns:

- Det är en kontrollerad eldning från början men sedan blir den inte lika kontrollerad lägre och då kan den lätt sprida sig i det torra vädret.

Samma erfarenhet har SOS Alarm i Halland och polisen i Halland. Leif Berglund vakthavande befäl vid polisen i Halland säger att man inte alltid hinner åka på gräsbränder speciellt som de är mindre men samtidigt betonar han riskerna:

ANNONS

- Det finns all anledning att vara försiktig när man eldar själv i trädgården och ska man elda större mängder eller bränna gräs utefter vägar och annat bör man kontakta räddningstjänsten för att få råd om hur man bör göra. Speciellt riskabelt blir det givetvis om man eldar och det börjar blåsa upp.

Traditionen med påskbrasor är stark i Västsverige. Här konstaterar räddningstjänsten i Göteborg på sin hemsida att man inte behöver tillstånd men kräver samtidigt att den som eldar har koll på brasan och att han eller hon är ansvarig för att elden inte sprids. Man bör också ha vatten till hands om något oförutsett inträffar.

Räddningstjänsten får släcka en hel del gräsbränder varje vår. Stabschef Bosse Holmlund vid räddningstjänsten i Göteborg tycker ändå att det hittills varit ganska lugnt hittills i Göteborgsområdet i år:

- Det har regnat en del och vi har nog inte haft lika mycket gräsbränder som flera år tidigare. Vi vet ofta inte orsaken till gräsbränderna men det finns skäl att allmänt vara försiktig. Inne i tätbebyggda bostadsområden bör man inte elda eftersom många grannar också kan drabbas. Det ska för övrigt miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna kontrollera. VI försöker även lägga ut råd på vår hemsida så att eldandet inte skall innebära några bränder eller skador.

ANNONS

Landvetter, Tranemo, Rönnäng, Angered, Rannebergen och Falkenberg var några platser som drabbades av gräsbränder under söndagen.

Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt

Ha alltid uppsikt över elden

Undvik att elda när det blåser

För att kunna ha elden under kontroll är ett tips att elda i en plåttunna med tillluftsöppning. Det miskar risken för brandspridning och du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor.

Efter avslutad eldning måste du noga kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.

Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning.

Bildäck, plast och andra brandfarliga varor är rent olämpliga att placera i elden inte minst av miljöhänsyn.

Tänk på omgivningen

När du eldar trädgårdsavfall blir det mycket rök. Prata gärna med dina grannar innan du tänder på, så att röken inte irriterar dem.

Eldningsförbud - ring räddningstjänsten

Kontrollera att det inte råder eldningsförbud pga brandrisk.

Du kan ringa vår telefonsvarare 031-335 29 80 för att få besked om eldningsförbud pga av brandrisk råder inom räddningstjänsten Storgöteborgs upptagningsområde.

ANNONS