Eid-firande för alla på Världskulturmuseet

ANNONS
|

- Eid-firandet på Världskulturmuseet är det enda som är öppet för alla. Vi är inte kopplade till någon religiös riktning eller kulturell förening, förklarar Zana Muhammad.

På fredag avslutas årets fastemånad för muslimer. Avslutningen firas med fest under dagarna tre. Det är både en privat och en offentlig högtid. Man lagar extra god mat och bjuder hem varandra på festmåltider.

I Göteborg har Världskulturmuseet satsat på ett Eid-firande öppet för alla och på söndag slår museet upp dörrarna för den tredje Eid-festivalen i ordningen.

- Det är inget religöst firande utan vår Eid-festival är en fest för alla, betonar Zana Muhammad.

ANNONS

Evenemanget bygger på att deltagarna aktivt får tillämpa den svenska muslimska kulturen i all dess form genom bild, musik, klädsel, dofter och smak.

Publikens engagemang tas också i anspråk i en enkät om hur fortsättningen av Eid-firandet ska ske.

- Vi vill utveckla festivalen och är angelägna om att publiken ska vara med i processen. Vi kommer att ge besökarna fyra alternativ för nästa år. Vill de vara kvar på Världskulturmuseet eller vill de flytta till Liseberg, till Heden eller till Slottsskogen. Vi är också öppna för publikens egna förslag, berättar Zana Muhammad.

Förutom olika aktiviteter som hennamålning, pyssel, matbuffé, musikworkshop och utställningar bjuds det också på levande musik. Deltar gör Hemsa Yusef, Agrin, Lur och Mama Gumbo.

Entrén är fri och festivalen pågår klockan 12-18.

Arrangörer är Wama, ett kommunikationsföretag, som med Världskulturmuseet som bas har uppdraget att öppna museet för museiovana besökare och forma det framtida publikarbetet.

- Vi vill vara en del av Göteborgs offentliga kultur och där passar Eid-festivalen väl in, säger Zana Muhammad.

RAMADAN:

Ramadan är en helig fastemånad, den nionde månaden i den islamska månkalendern. Fastan inleds och avslutas när nymånen skådats, den brukar vara i 29 eller 30 dagar. Fastan innebär att man inte får äta från gryning till skymning. Undantag görs för barn, ammande eller gravida kvinnor, gamla och sjuka.

Under ramadan ska man vara extra ödmjuk, hjälpsam och givmild. Man ska även undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, girighet, och ryktesspridning.

EID AL-FITR:

Den muslimska högtiden som firas för att avsluta den månadslånga fastan. Högtiden firas under tre dagar och är både en privat och en offentlig högtid. Familjer bjuder hem varandra på festmåltider. Högtiden är speciell för barn, eftersom de får presenter, nya kläder och gratulationer.

Eid al-Fitr är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende eller följer religionens bud, samt av stora delar av befolkningen i islamska länder och regioner.

Källa: Wikipedia

ANNONS