Efter stenskandalen: GPS ska minska fiffel

Att anställda på park- och naturförvaltningen kunnat använda sig av kommunens bilar för privat bruk är något som ska bli svårare hädanefter, enligt politikerna. – Det som hänt är beklagligt och nu ska det bli lättare att göra rätt, säger nämndens ordförande Cecilia Dalman Eek (S).

ANNONS
|

I går skrev GP om att två kommunanställda nu misstänks för att ifjol ha stulit stora mängder sten från kommunens stenlager på Ringön och Marieholm och därefter lagt en ny garageuppfart vid en privat villa i Alingsås. I samband med den misstänka stenläggningen sågs även två av förvaltningens arbetsfordon parkerade på tomten.

–Man kan aldrig skydda sig från brottslighet till hundra procent, säger nämndens ordförande Cecilia Dalman Eek (S) till GP som svar på varför det misstänkta brottet ska ha kunnat äga rum.

På park- och naturförvaltningen välkomnar man den polisutredning som just nu pågår.

ANNONS

–När människor inte kan se skillnad på mitt och ditt är det oerhört viktigt att polisen tar det på allvar, och det är jag glad över att man har gjort i det här fallet. Vi i nämnden har förstås pratat med förvaltningen som vidtagit åtgärder. De ska säkra upp att rutiner finns och följs, säger nämndens ordförande Cecilia Dalman Eek (S).

Hon säger också att det nya systemet ISA (Intelligent system för hastighetsanpassning) med tillhörande GPS, ska försvåra ett missbruk.

–Det nya systemet kommer göra det lättare för alla att göra rätt. Och jag är väldigt glad över att vi inom kommunen hade fattat beslut om upphandlingen långt innan det här fallet uppdagades.

Bilarna som användes vid tomten i Alingsås förra året hade ännu inte installerats med GPS-systemet.

Borde man inte ha haft bättre kontroll över bilarna redan förra året, då bilarna användes olovligen?

–Jag förstår inte hur du menar. För att få riktigt bra kontroll över bilarna har vi nu skaffat det här systemet. Jag nöjer mig med det svaret.

Om stadsrevisionen nu kommer göra en granskning av det som inträffat är ännu inte bestämt.

ANNONS

–Vi har ställt en del frågor till förvaltningen kring hur man hanterat ärendet och vi har också fått ta del av det. Förtroendekänsliga frågor är ständigt aktuella hos oss, säger Jakob Jendeby vid stadsrevisionen.

Sedan 2012 har stadsrevisionen ett särskilt uppdrag från kommunfällmäktige som innebär förstärkt granskning av nämnders och styrelsers interna styrning och kontroll, det för att minska risken för oegentligheter.

–Just nu går vi igenom vad som ska granskas under 2016 och om fallet kring stenhanteringen blir ett av dem är något som de förtroendevalda revisorerna får ta ställning till i april, säger han.

ANNONS