Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/49

Efter råttproblemen - leklandet riskerar att stängas

Råttproblemen bedöms vara över på Lek och buslandet på Hisingen. Men efter att råttorna försvann blev andra problem synliga. Ingrodd smuts, svart damm och synligt skräp är bara några av de hälsorisker Miljöförvaltningen uppmärksammat vid sitt besök. Kvarstår problemen kan leklandet stängas.

Tidigare i somras skrev GP om råttinvasionen på Lek & buslandet på Hisingen. Flera besökare hade sett råttor i leklokalerna och när Miljöförvaltningen blev inkopplade krävde man åtgärder.

– Jag var där med min familj, för jag har yngre syskon. Då var det en råtta som syntes vid en klätterställning, som den sprang i genom, vi trodde först inte på det. De ska inte finnas på samma ställe där barn leker, sade en besökare till GP.

Men leklandet lyckades stävja problemet. Vid en andra inspektion hade man levt upp till kraven, som bland annat var att sätta ut råttfällor.

– Baserat på den information vi fick så har de löst problemet på ett tillfredsställande sätt. Vad vi kunde se var råttorna borta, säger Frida Granström, miljöinspektör vid livsmedelsenheten. 

Risk för smittor och virus

Men ungefär samtidigt kom andra klagomål in till Miljöförvaltningen från Lek & buslandet. Besökare hade uppmärksammat att det var smutsigt i lokalerna. När hälsoskyddsenhetens personal kom dit reagerade de på hur smutsigt det var, menar Ada Heinö, miljöinspektör vid Miljöförvaltningen.

– En miljö med väldigt mycket ingrodd smuts och ingen rengöring. Det gör mig orolig. Då finns risken för spridning av olika smittor, som virus, bakterier och olika mikroorganismer som kan orsaka en risk för barnens hälsa, säger Ada Heinö.

Totalt 14 brister uppmärksammades vid besöket, enligt rapporten. Det var synlig ingrodd smuts på skötbord, leksaker, rutschbanor kuddar och fotbollar. Svart damm på lekanordningar, klätterställningar och växter. Kringstrött skräp på fotbollsplanen och stora synliga fläckar på heltäckningsmattorna – för att nämna några.

– Visst är det på allvar i en sådan här miljö där så många barn kan vistas samtidigt. Dessutom är barnen så små, då är de mycket känsligare än vad vuxna är. De andas mycket fortare och det gör att de kan få i sig olika bakterier och virus, säger Ada Heinö.

"Belägen i en gammal lokal"

Sara Lisa Stenpil är sedan ett par månader tillbaka verksamhetschef vid Lek och buslandet.

– Min huvuduppgift är just att genomföra förändringar för att på det sättet kunna förbättra verksamheten. Man ska beakta att detta är en verksamhet som har varit i drift i 10 år och den är belägen i en gammal lokal. Detta är ett arbete som tar tid och arbetet pågår för fullt. När det gäller städningen av leklandet har nya rutiner satts in. Med de nya städrutinerna går man kontinuerligt över alla ytor i leklandet enligt ett schema och på detta sättet minimerar man risken för ingrodd smuts, säger hon till GP.

LÄS MER: Barnkalas slutade i kaos och panik

Kan stängas

Virus och bakterier har olika inkubationstider, förklarar Ada Heinö. Barn kan bli sjuka flera veckor efter ett besök på leklandet utan att föräldrarna kan se kopplingen. På babyavdelningen var madrasserna kladdiga och smutsiga, enligt rapporten.

– Jag tittade på babyavdelningen. Det var små barn som kröp på pusselmadrasser och pusselbitar och det droppar saliv.

– Visst blir ett lekland för barn lätt smutsigt. Men då blir det desto viktigare att hålla rent och städa – något som man misskött med råge, menar Ada Heinö.

I veckan kommer Miljöförvaltningen att ställa en rad krav på Lek & buslandet. Samtliga punkter i rapporten ska åtgärdas.

Om leklandet inte tar kraven på allvar kan verksamheten tvingas stänga.

– Om det visar sig att de fortfarande har stora brister i städningen vid nästa inspektion kommer vi i nästa steg att göra ett vitesföreläggande eller kanske förbjuda verksamheten tills de åtgärdar problemen. Detta eftersom det är så små barn som vistas där, säger Ada Heinö.

Lek & buslandet hade fram till den 22 september på sig att yttra sig angående rapporten, men hörde inte av till Miljöförvaltningen inom den satta tiden.

– Jag kommer att skicka ett beslut nu i veckan och alla dessa punkter kommer att vara krav. Jag hoppas verkligen att verksamhetsledaren tar detta med städningen på allvar, säger Ada Heinö.

Mest läst