Efter kritiken: Kulturen inom intraservice ska granskas

Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M) menar att intraservices resor är bland "det värsta han sett". Nu ska nämnden för intraservice införa ett antal åtgärder för att stärka kontrollen.

ANNONS
|

Nästa vecka sammanträder nämnden för intraservice. På dagordningens finns ett åtgärdspaket efter den hårda kritik om oklara resor som stadsrevisionen riktat mot tjänstemän och politiker inom intraservice. Samtliga partier i nämnden står bakom yrkandet.

Ett antal åtgärder, som ska genomföras så fort som möjligt, ska rätta till problemen inom intraservice:

  1. Förvaltningen får inte längre själva fatta beslut om utlandsresor. De besluten ska fattas av politikerna.
  2. Samtliga chefer ska utbildas om regelverket rörande utlandsresor.
  3. Alla resor från 2014 till 2017 ska gås igenom för att säkerställa att ytterligare fel inte begåtts. Granskningen ska även utreda "mönster och kulturer" som behöver åtgärdas.
  4. Anvisningar ska tas fram när det gäller kringaktiviteter för resor, resornas längd och bokningar av resor och hotell.
  5. Förvaltningschefen ska se till att inga resor görs där leverantörerna står som arrangör
  6. Förvaltningschefen ska "utforma aktiviteter i förvaltningens internkontrollplan" rörande utlandsresor.

LÄS ÄVEN: Alliansen vill ha bort Tord Karlsson

Efter kritiken mot resorna så menade alliansens samtliga gruppledare att Tord Karlsson, ordförande i nämnden för intraservice, bör avgå.

– Det är obegripligt och förkastligt, med tanke på vilka stora insatser som lagts ned på utbildning och annat, sa Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, tidigare i veckan.

ANNONS

Även Helene Odenjung, kommunalråd för Liberalerna, menade att Tord Karlssons dagar som nämndordförande är räknade.

– Jag skulle vara förvånad om han sitter kvar. Man har en skyldighet att kontrollera program och traktamenten. Det kan man inte överlåta till någon annan. Det ansvaret behöver han ta, har hon sagt till GP.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson menar att kritiken mot resorna är mycket allvarlig och kräver åtgärder men säger att hon även i fortsättningen har förtroende för Tord Karlsson.

– I stadsrevisionens rapport framkommer det inga fall av konkreta oegentligheter. Då tycker jag inte det är skäl nog för den sortens långtgående konsekvenser.

Tord Karlsson själv har sagt att han inte har några planer att avgå så länge förtroendet från Ann-Sofie Hermansson är intakt.

– Den dagen som Ann-Sofie Hermansson tycker att jag ska lämna så har det betydelse, säger han.

ANNONS