Efter krisen - Sahlgrenska öppnar fler vårdplatser

Det ansträngda läget på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har eskalerat under den senaste tiden - nu öppnar man ett 50-tal nya vårdplatser för att handskas med den krisande situationen. – Vi tar situationen på stort allvar, säger professor Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Väntetiden för patienterna på landets akutmottagningar fortsatte att öka under 2016, skriver tidningen Vårdfokus som fått ut färska siffror från Socialstyrelsen.

På flera sjukhus är mediantiden över fyra timmar: Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Södersjukhuset i Stockholm, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Nyköpings lasarett och Kungälvs sjukhus.

Tillsätter 50-tal nya vårdplatser

Sahlgrenska universitetssjukhuset har under den senaste tiden varit i ett särskilt ansträngt läge - nu tar man vid åtgärder för att handskas med situationen.

Under de kommande veckorna ska man öppna ett 50-tal nya vårdplatser och tillsätta en sjukhusövergripande grupp som ska arbeta med framtagandet av fler vårdplatser.

– Vi tar situationen på stort allvar och följer utvecklingen noga, vi vill att alla ska känna sig trygga med att söka vård på Sahlgrenska, säger professor Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuseti ett pressmeddelande.

ANNONS

I tisdag höll vårdpersonalen en manifestation för bättre villkor utanför sjukhuset. Nu ska man försöka att avlasta sjuksköterska och läkare igenom att ta in ny kompetens för att förbättra arbetsmiljön. Man ska även trygga den framtida bemanningen igenom "bland annat karriär- och kompetensutveckling för alla yrkeskategorier".

– Vi förstår och berörs av medarbetarnas upplevelse i detta läge. Vi har också identifierat ett antal brister i omhändertagandet av patienterna som vi nu har åtgärdat. Det är oerhört viktigt att medarbetarna har en bra arbetsmiljö och att patienterna ska känna sig trygga med att söka vård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Ann-Marie Wennberg i ett pressmeddelande.

Ökade väntetider senaste åren

Från 2010 till 2015 ökade väntetiderna på landets akutmottagningar med drygt en halvtimme och trenden har inte brutits. Mellan juli 2015 och juni 2016 var mediantiden på akuten tre timmar och nio minuter, tio minuter längre jämfört med första halvåret 2015. Mediantid innebär att hälften av patienterna fick vänta så länge.

Siffrorna visar också att de gamla är mest utsatta bland patienter med mest utdragen väntetid. Värsta exemplet är Mälarsjukhuset i Eskilstuna där de gamla som fick vänta längst tillbringade drygt tio och en halv timme på akuten. Medianvistelsetiden för de gamla var över fem timmar där.

ANNONS

Stort antal patienter utskrivningsklara

I dagsläget vårdas ett stort antal patienter på Sahlgrenska som är utskrivningsklara, dessa motsvarar i dag cirka 4,5 vårdavdelningar.

– Vi hade verkligen behövt ha tillgång till dessa vårdplatser på SU, säger Ann-Marie Wennbergi ett pressmeddelande.

ANNONS