Efter Jespers död – läkare begär stjärnadvokat

Efter GP och SVT Nyheter Västs granskning av fallet Jesper, där en läkare misstänks för vållande till annans död, har nu stjärnadvokaten Björn Hurtig utsetts till läkarens försvarare. Läkaren har nyligen anmälts för ytterligare ett snarlikt dödsfall.

ANNONS
|

Läkaren på Närhälsan i Göteborgmisstänks för vållande till annans död efter att haordinerat nästan 1 600 narkotikaklassade tabletter (oxycontin) i hög dos till 21-årige Jesper Östling under loppet av några veckor. Kort därefter dogJesper i en läkemedelsförgiftning.

Fallet polisanmäldes av Jespers pappa och drivs nu av kammaråklagare Stina Lundqvist på Göteborgs åklagarkammare. Att försvarsadvokaten Björn Hurtig nu tar på sig att försvara läkaren har flera skäl.

–Han har bett mig företräda honom och jag har sagt ja. Det är viktigt attpröva eftersom det är ett allvarligt brott han misstänks för och som han förnekar. Det är också ett intressant fall rent allmänt, sägerBjörn Hurtig som tidigare företrätt Wikileaks-grundaren Julian Assange.

ANNONS

Får kraftig kritik från myndighet

Efter GP:s granskning av fallet Jesperhar Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) riktatkraftig kritik mot den aktuelleläkaren som fortfarande arbetar på en av Närhälsans vårdcentraleri Göteborg.

"Läkaren har inte iakttagit det krav på största försiktighet som framgår av lagen om kontroll av narkotika" skrev IVO i ett beslut i januari i år. Man menade bland annat att läkaren utsatt Jesper för "allvarliga risker" genom att skriva ut läkemedlet.

— Det känns skönt att äntligen fånågon form av svar från myndigheter. Det här är en vårdskandal utan dess like, kommenteradeJesperspappa Peter Östling beslutet.

Anmäls för ytterligare ett dödsfall

Nu har IVO även gjort en åtalsanmälan mot läkaren som man lämnat över till åklagare.Detta efter att IVO fått in ytterligare ett klagomål om en snarlik händelse där samme läkare anklagas för att haskrivit ut stora mängder läkemedel till en kvinna som också dog därefter.

–IVO gör alltid en anmälan om vi anser att det finns skälig misstanke att en individs agerande utgör ett brott, säger Kristina Bramstång, inspektör på IVO.

Läs även:Jesper dog – brottsmisstänkt läkare jobbar kvar

Enligt åklagaren Stina Lundqvist inväntar hon nu utredningen även i det fallet innan hon fattar beslut om åtal ska väckas.

–Om det väcks åtal så kommer det troligtvisberöra båda fallen. De är så pass lika, säger Stina Lundqvist.

ANNONS

Uppmärksammad granskning

GP och SVT:s gemensamma granskning av Fallet Jesper har fått stor uppmärksamhet nationellt. Granskningen har bland annat ingått som underlag inför framtagandet av nya riktlinjer hos Läkemedelsverket och även Närhälsan har meddelat att man ändrat sina rutiner efter Jespers död.

Genom en granskning av Jespers journaler kunde vi också visa hur Sahlgrenskas beroendeklinik, där Jesper samtidigt vårdades för ett läkemedelsberoende, inte stoppade den livsfarliga medicinsom Jesper dog av.

Läs även: Stoppade inte dödsmedicin - här vägrar Sahlgrenska svara

Detta trots att Jesper själv berättade att han fick medicinen utskriven från Närhälsan och trots att den var livsfarlig att kombinera med en annan medicin som han samtidigt fick utskriven från Sahlgrenska. Även detta gjorde att IVO riktade kraftig kritik mot Sahlgrenskasom nu bett om ursäkt.

GP har varit i kontakt med den aktuelleläkaren som avböjt att kommentera.

ANNONS