Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Efter grova våldtäkten – så döms tonåringarna

De två tonårskillarna förgrep sig på kvinnan som var både berusad och befann sig i en särskilt utsatt situation. Nu döms de till sluten ungdomsvård – men det är bara en av dem som döms för grov våldtäkt.

På tisdagen kom en dom rörande en våldtäkt. Två män i övre tonåren stod åtalade för grov våldtäkt efter en händelse den 27:e maj i år.
Då befann sig flera personer i en lokal i norra Göteborg för en fest. Och det var under festen som en kvinna ska ha blivit våldtagen.

I domen framgår det att kvinnan själv berättat att hon började må dåligt under festen så hon la sig för att sova. Då ska en av tonåringarna ha kommit in i rummet och frågat om de skulle ha sex. Kvinnan berättade att hon inte sa "nej" men utifrån det hon sa till den unge mannen ansåg hon att det borde ha varit klart för honom att hon inte ville. Han började ändå röra henne och våldtog henne sedan, står det i domen.

LÄS MER: Misstanken: Tre våldtog kvinna – nu startar rättegång mot två av dem

Hade inga krafter

När han var klar tog han på henne kläderna igen. Han gick ut ur rummet och hon hörde hur han pratade med sin vän. Då kom vännen in och även han våldtog henne – samtidigt som det, enligt kvinnan, fanns fler personer inne i rummet. Kvinnan ska ha beskrivit det som att det var jobbigt för att ingen gjorde något. Samtidigt försökte hon komma därifrån men hon hade inga krafter.

När den andra tonåringen var klar ska han ha hämtat en tredje person. Den tredje mannen la sig bredvid kvinnan och hon flyttade bort hans händer flera gånger och tillslut ska han ha gett med sig, berättade kvinnan. Tillsammans med en vän kunde hon sedan ta sig ut från lokalen.

Våldtog kvinnan "efter varandra"

Ungefär fem månader efter händelsen åtalades de två tonåringarna som våldtog kvinnan först för grov våldtäkt. Åklagaren skrev att de "tillsammans och i samförstånd, efter varandra", ska ha våldtagit kvinnan. Åklagaren ansåg att de utnyttjat det faktum att kvinnan var berusad och "i övrigt befann sig i en särskilt utsatt situation". "Brottet bör bedömas som grovt eftersom fler än en person deltog i övergreppet".

Den tredje personen hade man inte lyckats få tag på.
– Vi söker efter honom på olika sätt, sa vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell i samband med rättegångsstarten.

LÄS MER: Misstanken: Kvinnan våldtogs av tre män

Ljudfil som bevis

Som bevisning finns bland annat en ljudfil som ett vittne har spelat in.
– Vad som sägs vill jag inte svara på men man träffas efter händelsen och diskuterar vad som har hänt, har Per-Erik Rinsell sagt.

Nu har domen som sagt meddelats. Den ena tonåringen döms för våldtäkt och den andra för grov våldtäkt.

Den unge mannen som döms för grov våldtäkt döms även för grov stöld. Straffet – sluten ungdomsvård i ett år. "Det samlade straffvärdet för båda brotten uppgår därför till strax under fem års fängelse", men i och med hans ålder vid brottstillfället döms han alltså till sluten ungdomsvård.

Straffet för den andre tonåringen blev sluten ungdomsvård i sju månader.

Tingsrätten skriver att det finns flera uppgifter som ger stöd till kvinnans berättelse. "Sammanfattningsvis anser tingsrätten att hennes uppgifter är trovärdiga och tillförlitliga".

Rätten skriver också att offrets beskrivning av hur hon kände sig, det vill säga "att hon hade svårt att röra sig och inte kunde förmå sig att resa sig upp ur sängen", innebär att hon var "mer eller mindre utslagen". Så även om hon inte uttalat ett klart nej är det "uppenbart att de samlag som NN1 och NN2 har genomfört har skett mot hennes vilja". De skriver att de "otillbörligt sätt har utnyttjat att hon befann sig i en sådan utsatt situation".

Motiveringen

Anledningen till att den ena av dem döms för grov våldtäkt är att han ska ha vetat att den medåtalade hade sex med kvinnan före honom: "Detta är tillräckligt för att gärningen för hans del ska bedömas som ett grovt brott."

Anledningen till att den andre tonåringen inte döms för grov våldtäkt är att det inte är bevisat att han visste att den medåtalade också skulle våldta kvinnan efter honom.

De dömda har nekat till brott.

Den man som våldtog kvinnan först påstår att flera personer kommit in i rummet när de hade sex de båda ska då ha försäkrat personerna om att de båda var med på det. Enligt honom såg han inte när den andra mannen gick in i rummet.

Den andre mannen säger i sin tur att han inte visste att hans kompis hade haft sex med henne innan han hade det. Hans version är att hon tog initiativet.

Mest läst