Valentina Aali är lättad över att ha fått operationstid på Sahlgrenska men ifrågasätter varför sjukhuset i ett mejl till GP säger att SU håller vårdgarantin, tvärtemot det besked hon fått.
Valentina Aali är lättad över att ha fått operationstid på Sahlgrenska men ifrågasätter varför sjukhuset i ett mejl till GP säger att SU håller vårdgarantin, tvärtemot det besked hon fått. Bild: Thomas Johansson

Efter GP:s artikel: Nu ska Valentina opereras

Valentina Aali fick beskedet att kötiden var åtta månader för att avlägsna det kritiserade steriliseringsimplantatet som stoppats av tillverkaren. Men samma dag som GP berättade om hennes oro och ovissa väntan fick hon operationstid.

ANNONS
|

Valentina Aali lever med ständig värk i ryggslut och underliv sedan hon på Sahlgrenska sjukhusets rekommendation steriliserade sig med det kritiserade implantatet Essure för tre år sedan.

Läs mer: Åtta månaders väntan för att ta ut stoppat implantat

Av Valentinas journalanteckningar från den 23 oktober förra året framgår att läkarens besked till henne då löd: "Informeras om att det är förväntat längre väntetid än 3 månader”.

Cancerpatienter går först

Muntligt säger dock läkaren vid samma besök, till Valentina och hennes make Patric Sjöberg, att de ska räkna med en väntetid på sex månader.

–Jag var med på besöket på Sahlgrenska. Dels för att föra Valentinas talan men också för att Valentina hade svårt att röra sig på grund av smärtorna. Så jag körde henne dit och vi hade för avsikt att bli prioriterade då en väntan på vårdgarantins 90 dagar var alldeles för länge. Då säger läkaren att vi kan räkna med en operation tidigast om sex månader, kanske ännu längre fram i tiden på grund av begränsade resurser och att cancerpatienter måste prioriteras först, berättar han.

ANNONS

När Valentina kontaktar operationskoordinatorn i november och december får hon besked om att hon får räkna med sju-åtta månaders väntan. Hon har då upptäckt en Facebookgrupp med kvinnor som lever med liknande biverkningar av implantatet – då kontaktar hon GP.

LÄS MER:Här är läkarnas hårda kritik mot SU

"Erbjuder tider inom vårdgarantin."

Av SU:s bokningssystem framgår att Valentina Aali får en operationstid samma dag som artikeln publiceras, den 18 december.

Dagen efter artikeln publicerades kommer ett mejl till GP från Sahlgrenskas kommunikationsavdelning.

"Jag kontaktar er angående två synpunkter gällande en artikel som publicerades i gårdagens Göteborgs-Post. Dels handlar det om en felaktig faktauppgift som vi har svårt att bemöta utan att röja patientsekretessen. Uppgiften om att en patient ska vänta i åtta månader på en operation stämmer inte, SU erbjuder tider inom vårdgarantin."

Valentina Aali är anställd vid Sahlgrenska universitetssjukhus sedan många år och är i dag en av sjukhusstabens kvalitetsansvariga. Hon är lättad över att hon fått operationstid den 21 januari för att avlägsna implantaten men reagerar över påståendet att SU skulle hålla vårdgarantin.

"Varför ljuger dom?"

– Jag jobbar och sliter och är lojal med min arbetsgivare men varför ljuger dom? Jag läste i GP att till och med läkarna gått ut i ett upprop och sagt att sjukhuset inte håller vårdgarantin och har långa väntetider till operation. Det är ju pinsamt, säger hon.

ANNONS
Det nu stoppade Essure-implantatet.. Bild: Bayer Healthcare Pharmaceuticals, Inc.
Det nu stoppade Essure-implantatet.. Bild: Bayer Healthcare Pharmaceuticals, Inc.

Fakta: Steriliseringsimplantatet Essure

Essure och stoppades av Läkemedelsbolaget Bayer i Sverige och Europa förra sommaren. Beslutet motiverar Daniel Claesson, kommunikationsansvarig vid Bayer i Sverige såhär:

"Anledningen var minskad efterfrågan och alla läkemedel har biverkningar som kan drabba patienter. Skulle man uppleva besvär är rekommendationen att kontakta sin gynekolog, säger han"

Läkemedelsverket har inte tidigare sett någon anledning att överväga förbud eftersom produkten nu är stoppad av läkemedelsbolaget.

Men efter GP:s artiklar om att svenska kvinnor blivit steriliserade med implantaten trots försäljningsstoppet så sent som i våras har Läkemedelsverket inlett en utredning kring ett användningsförbud. Skälet är att implantatet kan finnas i lager på svenska sjukhus.

Streamingtjänsten Netflix visar just nu dokumentären, The bleeding edge, som handlar om hur det gick till när den så kallade Essuremetoden godkändes av amerikanska läkemedelsverket. I filmen vittnar en rad kvinnor om bestående biverkningar av implantatet.

Sjukhusets kommunikationsavdelningens hänvisar till Lotta Wassén, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus.

Varför gick det så snabbt för Valentina att få en tid när GP skrev om det?

– Vi uttalar oss inte om enskilda patientärenden, då vi riskerar att röja patientsekretessen, svarar Lotta Wassén i ett mejl.

Vad avses med ”SU erbjuder tider inom vårdgarantin”?

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset (alltså verksamheten för Gynekologi och reproduktionsmedicin) håller vårdgarantin i vissa fall, i andra fall inte. Väntelistorna varierar hela tiden beroende på om salar öppnas, stängs eller om vi får nya möjligheter att skicka patienter till andra vårdgivare eller om vi själva får större operationsutrymme exempelvis på Carlanderska eller Frölunda. Dessutom beror det på vilken typ av ingrepp som ska göras, hur sjuk patienten är, om patienten behöver nattplats och vilken kompetens vi för tillfället har på läkarsidan. Väntetiderna kommer att vara olika för olika typer av ingrepp eftersom de kan variera i svårighetsgrad eller i prioritet.

LÄS MER:Jenny Svensson steriliserades med stoppat implantat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS