Effekterna av LSS ska utredas

Kommunen ska utreda vad de hårdare bedömningarna av LSS-ärenden får för konsekvenser i Göteborg. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen.

ANNONS
|

På initiativ av alliansen ska stadsledningskontoret utreda hur många personer i Göteborg som fått sin personliga assistans enligt Lagen om stöd och service för funktionshindrade, LSS, indragen samt vilka konsekvenser det innebär för kommunen och för den enskilde.

Kommunalrådet Helene Odenjung (L) konstaterar att man redan vet att det får konsekvenser, men att det är viktigt att få dem utredda mer i detalj.

– Det kan ju till exempel vara så att människor inte längre kan arbeta för att de får sitt stöd indraget.

En stor frihetsreform

Det var i mitten på 1990-talet som lagen kom till, på initiativ av dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg. Med stöd av LSS har många funktionshindrade fått en helt annan frihet – men de senaste åren har den politiska ambitionen varit att få ned kostnaderna och försäkringskassan bedömningar har blivit så mycket hårdare att till och med myndigheten själv pekat på att det fått oönskade effekter.

ANNONS

– Det är tråkigt att vi ska behöva göra den här utredningen, men bra att vi fått igenom förslaget så att den blir gjord, säger David Lega, kommunalråd (KD).

Syns ljus i tunneln

Ulf Kamne, kommunalråd (MP), tycker att det finns en stark rörelse i hela landet som reagerat mot de hårdare bedömningarna och att frågan är under politisk diskussion på riksplanet.

– Så det finns ett ljus i tunneln på andra änden, säger han.

ANNONS