Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Dyrt att bryta mot eldningsförbud

Hettan har medfört att det har införts eldningsförbud i hela Storgöteborg. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter på närmare tiotusen kronor.
Det fina vädret i Sverige är inte enbart positivt. I Hälsingland bekämpar räddningstjänsten sedan flera dagar en stor skogsbrand och i Storgöteborg fruktar man också torkan i markerna.
- Vi är livrädda för vad som kan hända och går ut med all information vi kan för att förebygga bränder i vårt område, säger Christer Börjesson, chef för Team Syd i Storgöteborg.
Numera råder eldningsförbud inom hela Räddningstjänsten Storgöteborgs ansvarsområde. Detta innebär, att den som bryter mot förbudet kan drabbas av böter, enligt lagen om skydd mot olyckor. Straffet kan uppgå till dagsböter uppemot tiotusen kronor.
De senaste dagarna har det kommit in massor av larm till räddningstjänsten. Några har gällt skogsbränder, bland annat på Hisingen, Bergsjön och Västra Frölunda, men övervägande delen var gräsbränder. Från klockan sju på morgonen till sex på kvällen under måndagen bekämpades 36 bränder.
Förbud mot eldning utomhus inom Räddningstjänsten Storgöteborgs ansvarsområde, omfattar kommunerna Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerum.
Förbudet avser eldning utomhus. Med eldning utomhus avses alla typer av uppgörande av eld samt grillning på mark.
När det råder eldningsförbud är det endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i trädgårdar i anslutning till bostads- och fritidshus och iordningställda grillplatser på marken (exempelvis murade, grävda och avskärmade). Engångsgrill får användas, men den får inte placeras direkt på marken.
Det görs ingen skillnad på villatomten eller övriga markområden.
Beslutet om förbud mot eldning utomhus är föreskrivet med stöd av 2 kap 7 § Förordning om skydd mot olyckor (SFS 2003:789). Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap 3 § i Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778)
Mest läst