Professorerna Lena Marcusson, Erik Amnå och Barbara Czarniawska presenterade sin granskning på torsdagen.
Professorerna Lena Marcusson, Erik Amnå och Barbara Czarniawska presenterade sin granskning på torsdagen.

Dubbla lojaliteter vanligt för Göteborgs politiker

ANNONS
|

De påstådda effekterna av Göteborgsandan är inte det enda granskningskommissionen slår ned på i sin rapport efter mutskandalerna. Rapporten pekar ut kommunens stora bolagssektor som ett av problemen.

Göteborgs stad äger 130 bolag med 7 700 anställda. I många styrelser sitter kommunalråden och andra toppolitiker.

Alla kommunstyrelsens ledamöter har styrelseuppdrag i ett eller flera bolag.

Dubbla roller är mycket vanligt förekommande bland de förtroendevalda i Göteborgs stad, konstaterar kommissionen som leds av statsvetarprofessorn Erik Amnå i Örebro.

"Kommunstyrelsens ledamöter övervakar sig själva i både nämnder och bolag."

Göteborg har många fler verksamheter i bolagsform än vad de två andra storstäderna har. Och den snåriga strukturen har utretts sedan 2011. Det väntas leda till att bolagen samordnas i en koncern, med ett enda moderbolag.

ANNONS

Dubbla lojaliteter

I det förslag som tjänstemännen i stadsledningskontoret lagt fram rekommenderas att politikerna i kommunstyrelsen skall fortsätta sitta i styrelsen. Även om det kan uppstå dubbla lojaliteter.

Men nu har politikerna själva blivit tveksamma. När kommunstyrelsen sammanträdde i tisdags – två dagar innan granskningsrapporten blev offentlig – gav de bakläxa till sina egna utredare.

"Vi kan se en svårighet i rollen att företräda kommunstyrelsen och samtidigt utöva ägarstyrning som i sin tur skall utvärderas av kommunstyrelsen", skrev S, MP och V i ett yrkande som fick stöd från den borgerliga alliansen.

Därför fick stadsledningskontoret i uppdrag att titta på en annan modell för bolagsstyrningen.

Kommunstyrelsen vill veta vad som händer om fullmäktige utser styrelse som i första hand har erfarenhet av att leda bolag/koncerner. Samtidigt som de förstår sig på kommunal verksamhet.

I det privata näringslivet fanns från början förhoppningar om att utredningen också snabbt skulle resultera i en bantad bolagsstruktur – med minskad kommunal konkurrens.

Några sådana förslag har ännu inte lagts. Men det kan fortfarande komma.

I uppdraget till tjänstemännen ligger att titta på alternativ för att frigöra resurser.

- Vi har fått veta att stadsledningskontoret tolkar in att det både kan vara nya avkastningskrav men också förslag på avyttringar. Men det kommer i så fall ett senare skede, säger Fredrik Nielsen, budgetsekreterare hos Moderaterna.

ANNONS

GKF-koncernen

17 helägda dotterbolag, med bland annat Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Spårvägar och Liseberg.

Styrelse: Birgitte Caous, ordförande (S), Dario Espiga (kommunalråd S), Lars Hjälmered (M), Anneli Hulthén (kommunalråd S), Stefan Landberg (FP), David Lega (kommunalråd KD), Mats Pilhem (kommunalråd V), Jonas Ransgård (kommunalråd M).

Framtidenkoncernen

11 helägda dotterbolag med fastigheter, bland annat Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder.

Styrelse: Owe Nilsson, ordförande (S), Dario Espiga (kommunalråd S), Marina Johansson (kommunalråd S), Rikard Ljunggren (M), Thomas Martinsson (kommunalråd MP), Helene Odenjung (kommunalråd FP), Mats Pilhem (kommunalråd V), Elisabet Rothenberg (M).

ANNONS