Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jessica Thåström är förlamad i vänstersidan av kroppen sedan hon fått blodproppar i hjärnan orsakade av p-piller.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Du måste själv begära blodprov

  Om du har en ökad risk för blodpropp får du inte veta det.

  Läkemedelsverket avråder kvinnor med uttalade anlag för blodpropp från att äta vanliga p-piller. Verket avråder också kvinnor med defekter i blodet, som Jessica Thåström, från att använda vanliga p-piller. Haken är bara att det aldrig kontrolleras.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Läkemedelsverket har dock inga synpunkter på detta.

  – Det är ingen fråga för oss, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi vid Läkemedelsverket.

  Kontrollen sträcker sig i dag till en fråga om huruvida ens föräldrar har haft blodpropp eller inte. Hur många p-pilleranvändare som ovetandes bär på ärftliga defekter i blodet är okänt.

  Att testa alla kvinnor på samma sätt som kvinnor i dag screenas för bröstcancer och livmoderhalscancer är ingen självklarhet:

  – Vi har ingen aktuell fråga inom detta område just nu. Varje gång Socialstyrelsen tar på sig ett ansvar för riktlinjer, som exempelvis screening inom olika områden, innebär det också att vi måste bevaka att de följs och uppdateras. Det är ett omfattande åtagande och det innebär svåra avvägningar när vi ska välja områden, säger Kristina Eklund, enhetschef för nationella riktlinjer vid Socialstyrelsen, kunskapsavdelningen.

  Det finns dock inget som hindrar enskilda landsting, sjukhus och mottagningar från att genomföra sådan screening. Kvinnor kan man också vända sig till vårdcentralen för att begära att få blodet undersökt, inför val av p-piller men också inför stora operationer. Förutsättningen att dock att den läkare du vänder dig till anser att sådant prov är motiverat.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.