Du kan inte stryka dig själv från partilista

ANNONS
|

- Så är det. Bara den som anmält en partilista kan stryka namn på den. De som inte vill vara med har tyvärr bara att lita på partiets goda vilja, säger Carl-Otto Björkling på Valmyndigheten.

Så för göteborgskan Linn Eriksson som ofrivilligt hamnat på sortitionsdemokraternas riksdagslista är det bara att vädja till partiets företrädare, om hennes namn ska strykas från listan.

Men så är det för sista (?) gången.

- Ja, från och med valet 2018 måste varje person som är uppsatt på en lista ge sitt skriftliga samtycke, säger Björkling.

Men det är ingen mening att sätta ihop en lista nu. För alla vallistor till kommun, region och riksdag skulle ha varit registrerade på länsstyrelser senast 10 april.

ANNONS

- Vi har fått listor som bara bestod av professorer från olika universitet och högskolor. Det fanns de som inte ville vara med där. Men personen som gjort listan vägrade. Då var det inget att göra, de fick de vara med, säger Carl-Otto Björkling.

Vid ett annat tillfälle hade en person satt ihop en lista där alla partiledarna var med. Det var heller inget att göra åt.

ANNONS