Drabbade kan bli utan pengar

ANNONS
|

I dagarna har en ny va-faktura nått ut till många av hushållen och företagen i Partille. Den har fått en hel del att reagera, med tanke på att man på många ställen i kommunen inte haft drickbart kranvatten sedan i slutet av oktober.

Men beskedet från kommunens samhällsbyggnadschef Jörgen Hermansson är glasklart:

– Fakturan ska betalas som vanligt. Frågan om kompensation får vi ta sedan. Nu koncentrerar vi oss på att lösa de problem vi har kvar, säger han.

Men redan nu antyder både Jörgen Hermansson och kommunalrådet Stefan Svensson (M) att det inte är troligt att hushåll och företag i Partille får ekonomisk ersättning för vattenproblemen.

ANNONS

– Vi har tittat på andra kommuner med liknande problem och de har haft som praxis att inte betala ut någon kompensation, säger Jörgen Hermansson.

Va-verksamheten i svenska kommuner ska vara självfinansierande, vilket betyder att den inte får gå med vinst men inte heller med förlust. Alla kostnader som är kopplade till vatten och avlopp ska betalas av dem som använder tjänsterna.

Det gör att förhållandet mellan kommunen och va-abonnenterna inte riktigt motsvarar ett vanligt förhållande mellan leverantör och kund.

– Det finns ingen annanstans att ta pengar från. Va-kollektivet ska vara skilt från skattekollektivet, säger Jörgen Hermansson.

– Va-taxan ska vara ett nollsummespel. Skulle man utge en kompensation måste man höja va-taxan, säger Stefan Svensson (M).

Båda betonar att det ännu är för tidigt att ge några slutliga besked. När de akuta problemen har lösts ska kommunen analysera om någon utomstående part bär något ansvar för situationen och om det möjligen finns försäkringspengar att hämta ut.

Om så inte är fallet blir det förmodligen upp till va-abonnenterna att finansiera de mycket höga kostnader som kommunen haft för felsökning, spolning, grävning och andra åtgärder under den senaste månaden.

– Det får vi i så fall lösa med höjda taxor eller att man skär ner på andra utgifter, säger Jörgen Hermansson.

ANNONS

30 oktober: Prover visar på förekomst av tarmbakterier i vattnet vid Stärtered. Alla hushåll som får sitt vatten via den ledningen, till exempel Jonsered och Kåhög, uppmanas att koka vattnet före användning.

3 november: Nya prover visar att tarmbakterierna finns även på andra håll i ledningssystemet. Alla invånare avråds nu från att dricka kranvattnet. Livsmedelsaffärernas vattenhyllor töms snabbt.

13 november: Kokrekommendationen hävs i vissa delar av kommunen, bland annat Sävedalen.

25 november: Ytterligare områden undantas från kokrekommendationen, som nu omfattar 10 procent av hushållen.

ANNONS