Domstolsbeslut: Nu måste största rättegången göras om

Hovrätten ger tingsrätten svidande bakläxa – och nu måste en av årets största rättegångar i Göteborg göras om från början. Det innebär dessutom en smäll för skattebetalarna.

ANNONS
|

Den 21 juli friades en 29-årig påstådd gängledare från Biskopsgården – och ett tiotal av hans underhuggare – från alla misstankar om olika typer av penningtvättsbrott.

Huvudmannen anklagades för att ha anlitat en ung släkting, dennes kompisar och ett antal ostraffade gymnasieelever för att tvätta runt 4,4 miljoner kronor.

Resor och klockor

Pengarna användes därefter till påkostade utlandsresor, dyrbara kläder och skor, exklusiva väskor och Rolexklockor.

Utslaget var en besvikelse för polis och åklagare.

I synnerhet eftersom man ansåg att tingsrätten inte ens brytt sig om att pröva målet.

Den lägre instansen konstaterade att bevisningen byggde på uppgifter från en annan utredning som fortfarande pågick och som utgick från att den häktade i det fallet i var skyldig – trots att han ännu inte hade åtalats.

ANNONS

Det kunde därför inte, menade rätten, tas för givet att det var svarta belopp som 29-åringen från Hisingen handskats med och i förlängningen förvandlat till vita.

Krävde styrkt förbrott

För att överhuvudtaget döma mannen och hans medhjälpare krävdes, enligt de två domarna, ett styrkt och lagakraftvunnet så kallat förbrott.

Åklagarna överklagade till hovrätten, kallade det inträffade för rättegångsfel och ville ha ärendet återförvisat till Göteborgs tingsrätt.

Så skedde också under fredagen.

- Detta är förstås ett steg i rätt riktning för oss och visar att vi inte varit helt fel ute, säger kammaråklagare Christoffer Ohlson i en kommentar.

Niclas Johannisson, chefsrådman vid tingsrätten, betraktar inte hovrättsbeslutet som ett nederlag:

- Nej, juridik är juridik och det finns inte alltid facit på de mål vi prövar. Det handlar om två olika domstolar som gjort olika bedömningar i en viss fråga.

Extrakostnader att vänta

Han tillägger dock:

- Det stora problemet är ju att vi drar på oss betydande extra kostnader i och med att alltihop får starta om.

Enligt planerna från åklagarmyndigheten ska förbrottet, där förundersökningen rör bedrägerier i mångmiljonklassen, avgöras i samma process som det nu återkallade ärendet.

Den som utpekats som ansvarig i den delen är en 54-årig man som ibland kallats Maffians bankir.

- Det blir en mastodonträttegång, som i sin tur kan komma att ha förgreningar på olika platser i riket och även internationellt, förklarar åklagaren Christoffer Ohlson.

ANNONS

Advokater irriterade

Flera av de advokater som företräder ungdomarna som ingått i brotten i och kring Biskopsgården har uttryckt sin irritation över att risken för en repris i tingsrätten.

"Förutom det faktum att det rättsligt saknas skäl till ny förhandling vore det här förfarande katastrofalt, sett ur min klients synvinkel. Han har redan genomgått en process där han delgetts misstanke, varit frihetsberövad och sedermera deltagit i en långdragen rättegång varefter han frikänts" skriver till exempel advokat Hurtig.

Tre mål parallellt

  1. 29-åringen och hans kamrater har alltså en ny rättegång att vänta till våren.
  2. Den 54-årige man som kallats ”maffians bankir” kommer inom kort att åtalas för den serie grova bedrägerier, som uppgetts vara förbrotten till de grova penningtvättsbrotten i Göteborg.
  3. Enligt uppgifter till GP kan det handla om bedrägeribrott som inbringat uppemot 90 miljoner kronor och utredningarna bedrivs på flera ställen i landet.
  4. 54-åringen har själv lämnat in ett enskilt åtal mot de tre åklagare – Jim Westerberg, Christoffer Ohlson och Carl-Henrik Andersson – som drivit penningtvättsärendet.
  5. Maffians bankir menar att åklagartrion begått tjänstefel. De ska han utpekat honom som skyldig, trots att skulden då ännu inte bevisats i domstol.
  6. 54-åringen yrkar på sammanlagt 100 000 kronor i skadestånd.

ANNONS