Domstol stoppar tillfälliga boenden

Mark- och miljööverdomstolen har drämt klubban i bordet – det blir inga tillfälliga bostäder i Göteborg.… – Jag är rätt arg, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden.

ANNONS
|

Domen gäller tillfälliga studentbostäder på Herkulesgatan. Men enligtJahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden,får den bäring även på de1 000 temporära bostäder, som planeratsför nyanlända och trångbodda.

-Det betyder att det är i princip kalla handen för alla våra planerade temporära bostäder, säger han.

Från det rödgröna styret fanns en uttalad ambition att de skulle placeras i områden där det bor få med utländsk bakgrund.

Och det var bråttom: bostäderna skulle vara inflyttningsklara nu.

Debatten blev intensiv och tolv utpekade platser är nu nere i sex: Askimsviken, Kärralundsvallen, Väster om Lemmingvallen, Björkekärrsplan, Fridkullagatan och Lilla Glasmästaregatan.

Men nu har alltså Mark- och Miljööverdomstolen sagt sitt om tillfälliga bostäder.

ANNONS

Jahja Zeqirajärförargad över beslutet:

– Studentbostäderna är byggda, det är det som är problemet. Det sägs enligt domen inte finnas ett tillfälligt behov eftersom det varit brist på studentbostäder i 20 år, det är totalt obegripligt att vi motarbetas när vi försöker presentera en lösning, säger han och fortsätter:

– Enligt domen ska tillfälliga bostäder ha karaktären av en nödbostad, typ Meros camping. De bostäder vi planerar för anses bland annat ha för hög kvalitet för att vara av tillfällig karaktär.

Jahja Zeqiraj är märkbart frustrerad över domen som han menar slår undan benen på människor i nöd.

– Från politikens sida har vi velat undvika att människor ska behöva bo i getto-liknande anläggningar, vi tvingas av jurister att överskrida anständighetens gränser. Det här är en viktig dom. Mark- och Miljööverdomstolen har illa fattat sin uppgift då den vid denna dom inte gjort sitt bästa för att den breda allmänheten som lider i bostadskrisens spår får möjlighet till att bo i seriösa, temporära, bostäder i stället för i barackbostäder.

– Domen lägger en våt filt över seriösa kommuners ambitioner. Staden kommer självklart att med största kraft och beslutsamhet överklaga domen till Högsta domstolen.

Nyligen drog också Moderaterna i nödbromsen, dels för att bygglovshanteringen tar lång tid, dels för att partiet menar att satsningen inte är ekonomiskt försvarbar:

ANNONS

Enligt Bosättingslagenhar kommunerna skyldighet att ta emot och se till att det finns bostäder för nyanlända. Enligt en rapport från fastighetskontoret kan man i det korta perspektivet lösa det bland annat genom att Framtiden "frigör" 500 lägenheter ur sitt befintliga bestånd och genom en särskilt vädjan till fastighetsägare om att de ska släppa lägenheter.

Fastighetskontoret har också fått politikernas uppdrag att hitta en lämplig plats för en flytande bostadslösning och valt Röda Sten för ändamålet. Platsen beskrivs som "ett välbesökt och uppskattat rekreationsområde för göteborgarna". Om allt går enligt planerna kan bostäderna vara inflyttningsklara sent i höst.

ANNONS