Djurrättsaktivister protesterade mot cirkus

Polisen larmades under söndagen till Cirkus Maximum i Göteborg. Anledningen var att djurrättsaktivister demonstrerade mot att cirkusen använder djur i sina föreställningar.

ANNONS
|

Det var vid lunchtid på söndagen som polisen larmades till cirkusen som slagit sig ned på Heden. Enligt Cirkus Maximum hade samma grupp varit på plats även under lördagen men då var det en betydligt mindre grupp på fem, sex personer som demonstrerade.

– Idag var det ännu fler som var med. Uppåt 15-20 personer stod här utanför och demonstrerade. Vi valde att larma polisen eftersom vi tyckte att de stod för nära entrén, säger Helena Schicht, turnéledare för Cirkus Maximum.

Polisen bekräftade att de åkte ut till platsen för att kontrollera läget.

– När patrullerna kommer till platsen står det aktivister vid entrén. Det är en tyst stående demonstration där ett 20-tal aktivister deltar och delar ut flygblad. Vi har även pratat med cirkusen och de är nöjda, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid Västra Götalandspolisen.

ANNONS

"Våga vänd i entrén"

Den aktuella aktivistgruppen har lagt ut bilder från manifestationen som hölls under lördagen. Där syns personer som håller upp plakat där det bland annat stod ”Bojkotta djurcirkus – Våga vänd i entrén” och ”Gärna cirkus, men utan djur! Djur är inte våra att utnyttja för underhållning”. Cirkusen menar att den aktuella grupperingen fört en kampanj mot verksamheten i flera år.

– De poppar upp lite varstans. De vill inte att man ska tjäna pengar på djuren och menar att vi utnyttjar djuren. Menveterinärer tycker att våra djur är mycket välmående, sociala och i gott hull, säger Helena Schicht.

Cirkusens föreställning inkluderar diverse djur. Men turnéledaren menar att man inte har några vilda djur och följer gällande lagar. Det ska röra sig om hästar, kameler, dromedarer, gäss, lamadjur, kossor och hundar.

Kampanj mot cirkusen sedan 2008

På Djurrättsalliansenshemsida finns flera inlägg där de löpande sedan 2008 beskriver varför de demonstrerarmot cirkusen. GP har pratat med Simon, aktiv i lokalgruppen Djurrättsalliansen Göteborg, som förtydligar helgens protester.

– Vi var där för att demonstrera mot användandet av djur, inte mot cirkus i allmänhet. Användandet i cirkus stammar från en syn på djur att de är till för människans underhållning. Vi är också kritiska motdjurparker,sport, mat, djurförsök och vad det nu kan vara där djur används för mänskliga syften, menar Simon.

ANNONS

Lördagens manifestation fotograferades av gruppen och bilder lades ut på deras Facebooksida. Cirkusen menar att man respekterar yttrandefriheten, men att gruppen gick för långt vid söndagens demonstration.

– Idag var de fler och vi upplevde att de stod för nära kassan. De håller ju upp plakat där det står "Våga vända i entrén" och det kan naturligtvis störa vår verksamhet, avslutarHelena Schicht, turnéledare för Cirkus Maximum.

Söndagens föreställning var cirkusens sista i Göteborg för den här gången.

ANNONS