Dietister kan mista jobben

ANNONS
|

I dag är det MBL-förhandling om de varslade tjänsterna. Det finns inga förhoppningar om att förslaget skall dras tillbaka. Snarare blir det fråga om uppsägningar och/ eller omplaceringar.

Gefvert beklagar att de fåtaliga dietisttjänsterna försvinner i den öppna primärvård som riktar sig till vuxna i Göteborg. Men hon förklarar samtidigt att man inte har råd att behålla tjänsterna.

Ett skäl till att det inte gått beror på kravspecifikationen för bemanning av vårdcentraler. Bland de nödvändiga yrkesgrupperna finns läkare och sjuksköterskor specialiserade på diabetes och astma. Till den oundgängliga vården räknas också fotvård. Men inte dietister.

Beställarkanslierna inom Västra Götaland har olika syn på behovet av dietister. Både i Skaraborg och i Södra Älvsborg har nämnderna gjort en extra beställning av dietisttjänster. Här skiljer sig Göteborg och Fyrbodal från de två övriga. Det saknas alltså samsyn inom Västra Götaland på vilken tillgång till dietister man skall erbjuda invånarna.

ANNONS

När det fria vårdvalet infördes den 1 oktober för snart två år sedan valde den offentligt drivna primärvården att ha kvar sina anställda dietister.

Då ansågs de som en viktig profession och ett viktigt tillskott till det utbud man kunde erbjuda sina listade patienter.

Inom öppenvården har dietisterna arbetat med uppföljning av vuxna med olika problematik; fetmaopererade, strokedrabbade med sväljningsproblem, undernäring, allergier, mag-tarm-problem, hjärtsviktspatienter – kort sagt alla som behövt experthjälp med mat och näring för att må bättre.

–Det fattas inte arbetsuppgifter precis, säger Lena Ljungkrona-Falk, vice ordförande i DRF, dietisternas intresseorganisation och företrädare för de varslade dietisterna. Dessutom är det så, utan att slå oss för bröstet, att ingen annan yrkesgrupp har den kompetens vi har. Allmänna råd om bra kostvanor kan de flesta ge, men specifika råd anpassade till specifika sjukdomar är vår professions område och ansvar. Man undrar vart dessa patienter skall vända sig?

Arbetsmarknaden för dietister är minst sagt kärv, den existerar knappast. Inte någonstans i Sverige. Heltidstjänster är sällsynta, många hankar sig fram på deltidstjänster av olika slag.

–Ja, tyvärr så ser det ut, bekräftar Lena Ljungkrona-Falk.

ANNONS