Detta har hänt: Svartsjukedrama startskottet

ANNONS
|

För fem år sedan bestod dekriminella gängeni Biskopsgården av ett enda gäng. I dag är stadsdelen kriminella delat i två falanger, norra och södra. Gränsen går vid Flygvädersgatan, vägen upp mot Friskväderstorget.

I norra falangen ingår även sedan 2012 vissa delar av det så kallade Backagänget.

Våren 2012: Backagängets dåvarande ledare sitter i fängelse. Han är tidigare dömd för medverkan i det stora Landvetterrånet där bytet blev nästan åtta miljoner. Under fängelsetiden uppges mannen haft ett förhållande med en kvinna som i sin turinledde en relation med en ledande person inom gängeti Biskopsgården.

I samband med svartsjukedramat påstås inflytelserikamedlemmar från Biskopsgårdens norra del ha tagit ställning för Backagängets ledare.

ANNONS

Backagänget och den norra delen av gänget i Biskopsgården slås ihop.

Juli 2012:Mannen från Södra Biskopsgården, som hade ett förhållande med Backabossensfästmö,skjuts till döds. Mordet är ouppklarat men Backagängets dåvarande ledare hade motiv och i den undre världen utpekas han som ansvarig för dådet.En ny ledare utses för Biskopsgårdens södra gäng, som också kallas Vårvädersligan.

September 2013: Två män, varav en står Backagängets ledare nära, skjuts till döds på Väderilsgatan. Morden är ouppklarade men kan ses som en hämnd för mordet i juli föregående år.

Maj 2014: Backagänget dåvarande ledare skjuts till döds vid Eriklundskolan i Backa. Mordet är ouppklarat och det är oklart om vilka som ligger bakom mordet.

Antingenär det fråga om intern uppgörelse eller del av gängkonflikten. Ny ledare för den sammanslagna gruppen blir ledaren för norra Biskopsgården.

Mars 2015: Nye ledaren för Biskopsgårdenssödragäng skjuts ihjäl tillsammans med en oskyldig besökare i samband med dådet mot restaurangen Vår Krog & Bar på Vårväderstorget. Ytterligare åtta personer skadades.

Åtta unga män med koppling till norra Biskopsgården har i tingsrätten dömts till långa fängelsestraff för olika typer av inblandning i vansinnesskjutningen.

April 2015: En pappa till en gängmedlem i Södra Biskopsgården skjuts till döds på Väderkvarnsgatan. En gängmedlem från Norra Biskopsgården har dömts för mordet.

ANNONS

Juni 2015: Nye ledaren för Norra Biskopsgården dödas när en bilbomb exploderar i Torslanda. Ytterligare två män och fyraåriga Luna mister livet. Brottet är alltjämt ouppklarat.

Oktober 2015: Omar Ali, 26 år, faller helt oskyldig offer för gängkonflikterna, då han skjuts ihjäl utanför Sjumilaskolan. Mordet är uppklarat och två män med kopplingar till Södra Biskopsgården har dömts för dådet.

Enligt polis och åklagare kan dådet ha syftat till att skrämma personer från Norra Biskopsgården, med samma etniska ursprung som Omar Ali.

Augusti 2016: Yuusuf Warsame, 8 år mister livet vid en handgranatsattack mot den lägenhet i Norra Biskopsgården där Ahmed Warsame, 25, och hans familj bor. Ahmed Warsame dömdes för två veckor sedan till livstids fängelse för inblandning i attacken på Vår Krog & Bar. Åttaåringen var på besök från England då han dödades. Attacken kan, enligt polisen, vara en hämnd kopplad till masskjutningen på restaurangen.

ANNONS