Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kommunalråden Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) efterlyser åtgärder för bättre miljö både för boende och personal vid på Kallebäcks äldreboende för missbrukare.
Kommunalråden Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) efterlyser åtgärder för bättre miljö både för boende och personal vid på Kallebäcks äldreboende för missbrukare.

"Det ska inte vara en frizon för brott"

Jonas Ransgård (M) om Kallebäcks äldreboende för missbrukare: "Ett hem för missbrukare, inte en frizon för brott"

GP:s avslöjande om Kallebäcks äldreboende har väckt starka reaktioner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 – Det ska vara ett hem för missbrukare, inte en frizon för brott, säger Jonas Ransgård (M).

På onsdagen berättade GP att sex anställda sagt upp sig från Kallebäcks äldreboende för missbrukare på en månad. Skälet var en otrygg arbetsmiljö med hot och våld från boende och bristande gehör från cheferna. Hemmet är bemannat dygnet runt med 44 anställda. Sedan 2016 har 38 anställda lämnat arbetsplatsen, varav 17 tillsvidareanställda.

GP:s artiklar har väckt starka reaktioner bland annat hos oppositionsrådet Jonas Ransgård (M).
– Det här handlar om ett äldreboende för människor som har haft ett pågående missbruk under lång tid, som trots hjälp har misslyckats med att bryta sitt beteende. Boendet är inte ett alternativ till att sluta supa, utan ett alternativ till att inte bo på gatan. Det mest uppseendeväckande här är att det saknas en rutin för hur man tillkallar hjälp när det blir krav på att upprätthålla ordningen, något som inte är en undersköterskas roll. Därmed inte sagt att man ska ha uniformerade väktare i korridorerna och trycka på knappen så fort det blir lite högljutt, säger han.

På Kallebäck är det alltså tillåtet för missbrukare att dricka alkohol och ha fest på rummet. Andra droger är inte tillåtet men enligt uppgift från personal finns ändå droger på boendet då många har ett blandmissbruk. 

– Det ska vara nolltolerans för droger och våld som på alla andra ställen. Vi måste kunna erbjuda bättre arbetsmiljö för personalen och ett bra hem för boende som ha ett pågående alkoholmissbruk men ändå i övrigt vill kunna leva normala liv. Då kan man inte tolerera vad som helst och självklart ska man inte kunna begå lagbrott. Gränssättandet måste vara tydligt och de boende som inte accepterar gränsen kan då inte bo kvar där, säger Jonas Ransgård.

David Lega, kommunalråd i Göteborg för Kristdemokraterna, reagerar också över förhållandena på Kallebäck. I gårdagens GP uppgav verksamhetschefen Malin Östling att hon inte kände igen sig i personalens beskrivning.

– Det är jätteviktigt att den här typen av boende finns men när det finns två motstridiga bilder så krävs det också lite djupdykning i frågan så man får se hur det förhåller sig. Jag har inte hört något om detta tidigare men det är allvarligt om personal inte känner att de får stöd av chefen och känner sig hotad och otrygg på sin arbetsplats och det måste vi komma tillrätta med, säger han.

Även kommunalrådet Helene Odenjung (L) efterlyser en genomlysning av verksamheten.
– Jag tänker att man borde gå igenom incidentrapporter och se över rutiner och genomföra uppföljningar och eventuellt överväga personlarm, säger hon.

Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) avböjer kommentar och hänvisar till partikollegan Marina Johansson, ordförande i social resursnämnd, som driver Kallbäck. Så här sa hon bland annat onsdagens GP.

– Här har vi personal som upplever otrygghet, hot och våld. Det är jätteviktigt, av det som framkommit nu, att förvaltning och chefer verkligen djupdyker i frågan. Förvaltningen får redan nu i uppdrag att redovisa hur de tänker ta sig an de här arbetsmiljöfrågorna och jag vill ha en uppföljande rapport redan på vårt första nämndmöte i augusti, säger hon.

Läs mer om missbrukarboendet
Mest läst