De stora vita "blommorna" är egentligen stödblad till den lilla oansenliga blomman i mitten.
De stora vita "blommorna" är egentligen stödblad till den lilla oansenliga blomman i mitten. Bild: Jerry Lövberg

"Det ser ut som näsdukar som vajar i vinden"

Fira dagen för biologisk mångfald genom att se det ovanliga näsduksträdet i Göteborgs botaniska trädgård.
– Folk ringer redan i februari och frågar om trädet om inte trädet blommar snart, säger Agneta Green, kommunikatör på Göteborgs botaniska trädgård.

ANNONS
|

Folk vallfärdar för att få se det ovanliga trädet. Blomman på trädet är bara som en liten brun prick men det stora vita stödbladen som omger blomman får det att se ut som näsdukar som vajar i vinden.

– Det är väldigt spektakulärt. Trädet kallas näsduksträd och på engelska duvträd då det ser ut som näsdukar eller vita duvor som flaxar med sina vingar, säger Agneta Green, kommunikatör på Göteborgs botaniska trädgård.

Trädet finns i två exemplar i trädgården – ett i Japandelen och ett i Bambulunden. Det tar 10-12 år innan trädet blommar när man har planterat det. Agneta Green berättar att det endast finns ett fåtal träd i Sverige och därför kommer massvis med folk kommer för att beundra det märkliga trädet.

ANNONS

– Folk ringer redan i februari och frågar om trädet om inte trädet blommar snart, säger Agneta Green.

Trots att träden är ovanliga i Sverige finns det faktiskt ett till näsduksträd i Göteborg på Olskroksgatan.

Även på Olskroksgatan vajar bladen från näsduksträdet i vinden.
Även på Olskroksgatan vajar bladen från näsduksträdet i vinden. Bild: Love Hansen Siilin

Att träden blommar och visar upp sig nu är väldigt lämpligt skriver Botaniska i ett pressmeddelande, då det imorgon är Biologiska mångfaldens dag som Botaniska firar tillsammans med Göteborgs universitet.

Det kommer imorgon att finnas aktiviteter mellan kl 15-19 där du bland annat kan gå på föreläsningar eller guidade turer.

Internationella dagen för biologisk mångfald

År 2002 utsåg FN 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen finns till för att öka medvetenheten kring och uppmärksamma artrikedomens betydelse. 2017 togs initiativ till att lyfta dagen i Sverige.

Är du nyfiken på att besöka aktiviteter denna dag eller veta mer finns information på www.botaniska.se eller www.biomfdag.se.

ANNONS