"Det känns så himla underbart"

ANNONS
|

– Det känns så himla underbart. Det går inte att beskriva, säger Mpululu, som vann silver i solotävlingen och sedan fick pris för bästa utförande i solotävlingen.

Hon fick dessutom ett bonuspris, som blir en sommarkurs i Italien.

–Då får jag träffa alla de jag lärde känna förra veckan när vi tävlade, säger Mpululu.

Stolt mamma

Lika stolt och glad är hennes mamma, som berättar att Mpululu började dansa redan i tre fyraårsåldern. Hon uppträdde vid föreningsfester som på Tanzanias nationella högtidsdag och under Hammarkullekarnevalen.

– Jag är så stolt. Det går inte att beskriva. Hon har aldrig varit blyg och hon har fyra systrar som också dansar, säger hennes mamma.

ANNONS

Vill bli yrkesdansare

Mpululu går i åttan och på sikt vill hon gärna bli yrkesdansare. Hon gillar att blanda flera olika dansstilar, även om grunden till allt är afrikansk dans och balett. Förra året tävlade Mpululu i streetdance.

– Det är inte gratis. Träning ger färdighet men bakom finns alltid träning, press och gråt, säger Mpululu vars knän inte är helt oskadda efter allt dansande.

Anrik tävling

Det är pedagogen och koreografen Mauro Rojas vid skolan som har koreograferat Mpululus dansnummer.

–Det var modern dans baserad på klassisk teknik. Dansen är en illustration av en katt, pas de chat, kattsteg på svenska, säger Mauro Rojas, som var med och tränade Mpululu till tävlingen.

Den internationella dansfestivalen i italienska Spoleto har funnits i över 20 år. I år representerades skolan av två elever utöver Mpululu. De var Irma Besirevic i den moderna grenen och Tyra Medero i den klassiska samt i koreografitävlingen.

Svenska Balettskolan i Hisings Backa delar lokaler och personal med Skälltorpsskolan. Skolinspektionen kritiserar skolan för att balettelever har kränkts av både elever och personal.

Efter detta avsattes rektor Olof Stigert. Balettledning och balettelever kräver nu att han får tillbaka jobbet med protestlistor och en facebook-grupp.

ANNONS