Det här vill politikerna prata om 2017

ANNONS
|

Ann-Sofie Hermansson (S)

"Jag tror att två frågor på arbetsmarknadsområdet kommer att få stor uppmärksamhet: kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Företagen har allt svårare att få tag på folk. Arbetsmiljöproblem – och därmed höga sjuktal – är också något som lyfts av allt fler. Det behövs en offensiv nystart i arbetsmiljöarbetet.

"Ett jämlikt Göteborg. Vi måste se till att kraftigt minska klyftorna. För att alla människor ska kunna leva ett gott liv måste de ha jobb som de kan försörja sig på och en välfärd de kan lita på. Skolan och förskolan måste fungera."

Ulf Kamne (MP)

Flyktingar, integration och tillfälliga bostäder. Här finns en konflikt mellan de som vill skapa goda förutsättningar för integration och jämlikhet och de som vill skapa motsättningar mellan människor.

ANNONS

De stora och avgörande miljö- och klimatfrågorna. Vad kan näringslivet, invånarna, staden, moderaterna och miljörörelsen bidra med? Vad betyder framväxten av cirkulär ekonomi, klimatprotokollet och stadens många olika insatser för ekologisk mat, minskning av mikroplaster och så vidare?

Daniel Bernmar (V)

"Jag tror att vi kommer att det kommer pratas mycket om trygghetsfrågor och bostadsfrågor.

Jag och mitt parti vill hellre prata om jämlikhetsfrågor och hur vi kan minska klyftorna i Göteborg. Vi vet att jämlikhet ger bättre hälsa, utbildningsresultat, högre tillit mellan främlingar och färre brott. Men tyvärr ser vi att allt fler tror att enkla och snabba lösningar är att föredra trots att så inte är fallet."

Stina Svensson (Fi)

"Våldet. Alldeles för många lever med en ständig oro och rädsla över skottlossningar, våld på öppen gatan, sexuellt våld och våld i hemmet.

Vi vill också lyfta upp arbetsvillkor i offentlig sektor. Vi har under en hel del år nu haft skenande sjukskrivningstal. Stress, underbemanning och ett ständigt pusslande med att få jobb, familj och fritid att gå ihop. Vi behöver ta det på allvar och se möjligheter i en arbetstidsförkortning."

Jonas Ransgård (M)

"Jag tror tyvärr att otryggheten kommer att fortsätta breda ut sig och att göteborgarna tvingas uppleva och tala om nya besinningslösa dåd utförda av yrkeskriminella.

ANNONS

Jag skulle gärna vilja tala om skolfrågor. Förbättrade resultat i skolan ger fler människor möjlighet att leva sin dröm och bygga ett bättre samhälle samtidigt som det minskar risken för arbetslöshet och kriminalitet."

Helene Odenjung (L)

"Integration. Det är vår största samhällsutmaning i Göteborg, eftersom vår stad är så segregerad. Fler nyanlända måste komma i jobb eller utbildning och lära sig språket.

Liberalerna kommer att prioritera integrationsfrågorna tillsammans med att fortsätta lyfta skolan och dess personal, förbättra äldreomsorgen och fortsätta lägga förslag för att bygga bort bostadsbristen."

David Lega (KD)

"Skottlossningar och utanförskap. Jag tror tyvärr att problemen kommer att fortsätta. För att stoppa skjutningarna krävs en förstärkning av polisen och verktyg att döma de skyldiga, men också långsiktiga åtgärder som gör att nya ungdomar inte rekryteras till kriminella gäng.

Förbättrad välfärd. Jag hade önskat att vi kunde lägga mer tid på att förbättra välfärden, det vill säga skola och äldreomsorg, där Göteborg har stora utmaningar. Hur vi finansierar välfärden är en fråga som måste högre upp på agendan."

Theo Papaioannou (Vv)

"Västlänken. Nu börjar det märkas vad bygget kommer att innebära. Redan idag är det stora trafikomläggningar som påverkar framkomligheten.

Det finns många frågor att diskutera. Bland annat hur ökar vi medborgarnas delaktighet i politiska beslut. Flera tas utan att de är förankrade. Det finns ett demokratiunderskott."

ANNONS

Lars Hansson (SD)

"Det känns som att vi mest kommer att prata om bostadsfrågan. Det byggs för lite, efterfrågan på bostäder är enorm. Bosättningslagen som staten tvingar kommunerna med att ta emot massor av invandrare trots en gigantisk brist på bostäder.

Vi vill gärna prata om hur de äldre i Göteborg behandlas. Det känns som att den kommunala hemtjänsten i Göteborg gör ett extremt dåligt jobb och låter de äldre lida."

ANNONS