Blickar framåt. Anna Holst, vårdcentralchef på Närhälsan i Backa, ser mycket positivt i de nya gemensamma politiska visionerna för framtidens vård. Men hon ser också att det behövs mycket jobb för att nå dem. 
Blickar framåt. Anna Holst, vårdcentralchef på Närhälsan i Backa, ser mycket positivt i de nya gemensamma politiska visionerna för framtidens vård. Men hon ser också att det behövs mycket jobb för att nå dem. 

"Det är absolut rätt tänkt"

ANNONS
|

Superbra. Så sammanfattar Anna Holst regionpolitikernas nya vårdöverenskommelse. Hon påpekar emellertid att den påminner mycket om den statliga utredningen Effektiv vård som kom för drygt ett år sedan.

– Det är mycket som pekar i riktning mot Göran Stiernstedts utredning. Det är väldigt mycket bra vindar som blåser nu, säger hon.

Men en politisk överenskommelse är en annan sak än konkret handling. Anna Holst tror inte att man kommer kunna göra alla nöjda ens med en ny vårdorganisation.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man funderar över vad man ska prioritera. Jag tycker att man måsteprioritera de kroniskt sjukas behov framför de kroniskt friskas önskemål om tillgänglighet. Men det är absolut rätt tänkt.

ANNONS

Vill se åtgärder direkt

Även Vårdförbundets avdelningsordförande Anne Karin Grande Höglund tycker att politikerna är på väg åt rätt håll.

– Ja, det är väl jättebra att stärka primärvården till exempel. Vi har inte skattepengar till att ta all vård på sjukhus som vi gör nu när befolkningen ökar och vi blir fler äldre.

Även en ökad digitalisering ser hon som en positiv förändring.

– Om man gör det på ett sätt så att man har personalen med sig och det ger en god arbetsmiljö så är det jättebra. Men det gäller att komma dit också.

Men överlag tycker hon att de nya strategierna är alltför långsiktiga – hon tycker framförallt att det behövs göras något nu.

– För våra medlemmar som i dag sliter för att hinna med behövs det något mer. Man måste se till deras arbetsmiljö och höja deras löner. Det är fina ord, men vi behöver se verkstad.

"Lätt att tycka och prata"

Hon tycker egentligen inte att det är några större nyheter i satsningen utan att det handlar om saker som man har pratat om under lång tid.

– Så länge man inte satsar några pengar på det och ändrar i organisationen så blir det ju gärna en papperstiger av det. Man har ju pratat om att satsa på primärvården jättelänge. Men när jag är ute på vårdcentralerna är den bild våra kollegor ger att de inte har tillräckligt med folk att utföra sina uppdrag. Det är väldigt lätt att tycka och prata, men någonstans måste pengarna hänga i om det ska bli någon förändring. Allting styrs ju av budgeten.

ANNONS
ANNONS